Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez odgovornosti?

Čime se bave i koga zapravo tajne službe prate?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski kriminalac Miloš Simović pao je nakon sedam godina skrivanja.

Prljav i neuredan povlačio se po šumama i vodenim kanalima. A uhitila ga je srbijanska policija na divljem prijelazu kod Morovića, sa srbijanske strane. Kod sebe nije imao nikakav dokument. 'Bio je vidno iscrpljen i ovako u dosta fizičko neuglednom stanju', istaknuo je Krunoslav Borovec, glasnogovornik MUP-a. Iako je uhićen u Srbiji, protiv Simovića će i naša policija podnijeti kaznenu prijavu zbog pokušaja ubojstva Sretka Kalinića, koji se nakon ranjavanja oporavlja u zagrebačkoj vinogradskoj bolnici. I dalje ga čuva policija. 'Njegovo stanje je stabilno i omogućava rad odnosno razgovor sa policijskim službenicima', rekao je Borovec.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mišljenje stručnjaka Slučaj Kalinić: 'Tajne službe definitivno su zakazale' Slika nije dostupna Borovec za Dnevnik Nove TV FOTO Promijenio opis: Evo kako Miloš Simović izgleda danas

>> VIDEO: Pogledajte kako je uhićen Miloš Simović

'Ne idem iz Vlade dok sporazum o izručenju sa Srbijom nije potpisan'

Nakon svega, postavlja se pitanje čime se uopće bave tajne službe i koga na kraju krajeva uopće prate No, s obzirom na to da Kalinić ima hrvatsko državljanstvo, nakon bolnice bi mogao na slobodu. Jer, iako je za njim raspisana tjeralica Hrvatska ga ne može izručiti Srbiji. Ministar Ivan Šimonović poručuje, iz Vlade ne odlazim dok se ne potpiše sporazum sa Srbijom. 'Mislim da će to jako puno značiti. I mislim da će to biti novi, vrlo ozbiljni udarac organiziranom kriminalu koji ne poznaje granice, pa ih nećemo onda ni mi poštivati, kaže on. Osumnjičena ekipa, osuđena za ubojstvo srbijanskog premijera Đinđića, jedno vrijeme navodno je ležerno živjela na zagrebačkom Laništu. 'Sad o tome koliko su oni normalno živjeli u Hrvatskoj, to je vaša pretpostavka za koju nemate nikakvu konkretnu i potkrepljujuću činjenicu. Ja kažem da nisu živjeli normalno, naglasio je Borovec.

Karamarko: Nije bilo propusta

Bivši šef tajnih službi, ministar policije Tomislav Karamarko, ne osjeća se nimalo odgovornim. 'Gledajte, možemo o tome pričati. To je tako paušalna ocjena. Isto kao i pitanje kako su oni mogli biti ovdje. Ukinut je vizni režim, on je takav kakav jest, liberalan. Oni imaju i set lažnih putovnica. Dakle, koriste se svim metodama. Ne žive samo u Hrvatskoj, oni tranzitiraju, oni su u regiji, oni su u širom području. Oni vrše ubojstva i u Španjolskoj, u Nizozemskoj, ne samo u Hrvatskoj. Prema tome, ne možemo govoriti o nekim propustima', tvrdi Karamarko.

Javnost u strahu

No ipak, javnost je već u strahu. Osumnjičenici za ubojstvo Ive Pukanića s debelim dosjeom tri su mjeseca slobodno šetali središtem Zagreba, dogovarali se telefonima, unajmljivali stanove, izrađivali eksploziv i kovali planove kako će likvidirati Ivu Pukanića. Ako ne mogu pratiti ilegalne prijelaze preko granica, sumnjivo unajmljivanje stanova i izrađivanje eksploziva, postavlja se pitanje čime se uopće bave tajne službe i koga na kraju krajeva uopće prate?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene