Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhvatili ga na granici

VIDEO: Pogledajte kako je uhićen Miloš Simović

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanska policija nedvojbeno je utvrdila da je muškarac koji je noćas oko 2,20 sati uhićen Miloš Simović. Donosimo i snimku uhićenja.

Srbijanska policija utvrdila je da je muškarac koji je uhićen pri ilegalnom prelasku hrvatsko srpske granice u mjestu Morovići pripadnik tzv. zemunskog klana Miloš Simović, potvrdio je danas glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dan pobjede nad fašizmom Srbija pokazala kakvim sve najmodernijim naoružanjem raspolaže Slika nije dostupna Ilegalni prelazak Srpska policija kod Bajakova uhitila Miloša Simovića

>> Dačić: Simovićevo uhićenje potvrda dobre suradnje

Borovec je rekao da je Simovićev identitet srbijanska policija sa sigurnošću utvrdila danas prijepodne, nakon što je noćas sa srbijanske strane granice kod Bajakova uhićen bez ikakvih dokumenata, vidno iscrpljen i zapušten jer se bježeći preko granice provlačio kroz neprohodno područje. Prema pisanju srbijanskog Pressa, Simović je priznao da je pucao u Kalinića, no srbijanska policija to još nije potvrdila. Simović, kako se doznaje, pri uhićenju nije pružao otpor, a navodno nije bio ni naoružan. Kod sebe je imao laptop i bežićni internet. Nije imao nikakve dokumente.

'Ostvarila se najizglednija verzija koju smo očekivali, a to je da će pobjeći iz Hrvatske. No, mislili smo da će pobjeći u Sloveniju ili BiH, ali je otišao u Srbiju', rekao je Borovec, odbacujući nagađanja da je hrvatska policija pustila Simovića da pobjegne kako bi ga uhvatili u Srbiji gdje je već pravomoćno osuđen za sudjelovanje u ubojstvu premijera Zorana Đinđića.

Iako je Simović sada izvan dometa hrvatske policije ona će protiv njega podnijeti kaznenu prijavu zbog prekjučerašnjeg pokušaja ubojstva drugog pripadnika istog mafijaškog klana Sretka Kalinića kod jezera u zagrebačkom Rakitju.

Na pitanje novinara kako to da su srbijanski kriminalci godinama u Zagrebu vodili normalan život, Borovec je odgovorio kako 'to sigurno nije bio normalan život' Inače, i Kalinić je osuđen na višegodišnjhu zatvorsku kaznu zbog ubojstva Đinđića, a obojica su od 2003. bili u bijegu. Borovec je kazao da teško ranjeni Kalinić nije uhićen te da će o njegov status odrediti sud koji će odlučivati o zahtjevu za njegovim izručenjem Srbiji. Naime, srbijanske vlasti danas su zagrebačkom uredu Interpola dostavile takav zahtjev.

Borovec nije želio otkriti pojedinosti istrage o ranjavanju Kalinića pa tako ni je li pronađen pištolj kojima je ranjen, niti što im je Kalinić otkrio u razgovoru. Mediji, naime, tvrde da je 36 godišnji Kalinić, rođen u Zadru, a u Srbiji poznat po nadimku Zver, zagrebačkoj policiji otkrio ne samo da je u njega pucao Simović nego i mjesta u kojima su se u Hrvatskoj skrivali drugi pripadnici srbijanskog podzemlja.

'Sigurno nisu vodili normalan život'

Na pitanje kako je moguće da dva okorjela srbijanska kriminalca godinama neometano žive u Hrvatskoj Borovec je kazao da su to tek novinarske pretpostavke. Obojica su, naime, bili prisiljeni u bitnome promijeniti izgled, pribavili su nekoliko lažnih putovnica, a stan u Laništu koji su koristili unajmili su pod lažnim identitetom, rekao je Borovec, ustvrdivši kako to sigurno nije bio 'normalan život'.

Dodao je da se još utvrđuje od kada i koliko dugo su bili u Zagrebu, jer postoje saznanja da su se kretali i drugim državama regije. Kazao je da je u nastavku kriminalističkog istraživanja jedno od važnijih pitanja utvrditi jesu li Kalinić i Simović u Hrvatskoj imali logističku pomoć i od koga. Za sada je jedino sigurno da je njihov bijeg financirao netko iz Srbije.

>> Srbijanska policija kod Bajakova uhitila Miloša Simovića

Borovec nije želio otkriti na čija imena su dvojica srbijanskih pripadnika tzv. zemunskog klana imali lažne putovnice, ističući tek da je riječ o klasičnoj krađi identiteta, odnosno da osobe na čije ime glase nisu bile povezane s kriminalom.

Nije želio otkriti ni gdje su putovnice izdane. Mediji, pak, nagađaju da su izdane u hrvatskom konzulatu u Tuzli i u PU sisačko-moslavačkoj. Policija je u stanu koji su koristili pronašla brojne vidljive i nevidljive tragove koji bi ih mogli povezati s nekim drugim kaznenim djelima i osobama. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene