Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon dijaloga s HUP-om

Karamarko: HDZ-ova Vlada će mandat početi žestoko

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio novinarima u četvrtak nakon sastanaka sa čelnicima Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) da su Hrvatskoj potrebni radikalni rezovi pa će buduća HDZ-ova Vlada žestoko započeti svoj mandat i u šest mjeseci do godine dana provesti ključne reforme.

Predsjednik HDZ-a rekao je nakon zatvorenog sastanka na temu "16 pitanja HUP-a", upućenih parlamentarnim strankama ususret izborima, da su s predstavnicima HUP-a razmijenili mišljenje o teškim problemima hrvatskog gospodarstva, koje će HDZ pokušati riješiti kroz program gospodarskog oporavka Hrvatske, koji ovih dana dobiva završnu formu.

Reforme u šest mjeseci do godine dana

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Ivan Penava Sporna suradnja Hoće li HDZ-ovci ići na smjenu Plenkovića? "To bi značilo rušenje u paranoidnu desnicu" Biračko mjesto Željezno Žumberačko - 6 Što su im obećali? FOTO I ovdje je pobijedio HDZ: Vjernim biračima ni ovakvi uvjeti nisu zasmetali

"Mi smo ta buduća Vlada koja će svoj mandat početi žestoko, smatrajući kao da taj mandat traje jednu godinu. Ono što napravimo u prvih šest mjeseci, godinu dana, napravili smo, sve ostalo može biti gubitak vremena", rekao je Karamarko.

Budući da je danas održan tek prvi radni sastanak, na kojem je dogovoren nastavak dijaloga, novinari su pitali Karamarka imali nešto oko čega su se odmah složili, na što im je odgovorio da je to pitanje rasterećenja realnog sektora o kojem sve ovisi.

RJEŠAVANJE KRIZE Karamarko na sastanak s HUP-om stigao u luksuznom Audiju

Poručio je kako ne mogu dopustiti, kao što je to učinila aktualna Vlada, da se javni sektor u tri i pol godine mandata optereti s nekoliko tisuća novo zaposlenih, jer realni sektor to više ne može podnositi.

Upitan je li to najava radikalnih rezova Karamarko je rekao: "Pa da, naravno".

Potrebni su radikalni rezovi

"Radikalni rezovi su potrebi da bismo uopće krenuli dalje. To nije nužno, grubo rečeno, izbacivanje ljudi na cestu, već racionalizacija, a u isto vrijeme primarna je ta prva sekunda dizanja efikasnosti realnog sektora. Ako to postignemo, sve drugo će ići lakše", ocijenio je Karamarko.

HDZ-ov gospodarski program ovih dana poprima svoju konačnu formu, a krajem lipnja imaju zakazan sastanak sa stručnjacima IFO instituta iz Muenchena, kada će program biti predstavljen u stranici. Upitan zna li se kad će program biti predstavljen javnosti kazao je "to ćete nama pustiti".

"Čekam da Milanović napokon kaže kad će se raspustiti Sabor i kada će biti izbori", rekao je Karamarko dodavši da će onda početi razgovarati i natjecati se. Ustvrdio je da vladajući nemaju šanse jer ništa nisu napravili, a HDZ ipak nudi rješenje.

HUP će analizirati programe

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja kaže da je HUP-u stalo do gospodarskog oporavka, kako bi realni sektor dobio što jači vjetar u leđa. Najavila je da će nakon razgovora sa strankama napraviti analizu i predstaviti je građanima koji će onda odlučiti koja stranka ima bolji program.

Upitana je li HUP zadovoljan odgovorima HDZ-a rekla je kako je to bio radni prvi sastanak na kojem su otvorili mnoga pitanja i dogovorili nastavak dijaloga, jer se ne može u jednom kratkom sastanku proći sva pitanja.

"Sastanak je bio konstruktivan, nije se moglo proći svih 16 tema ali smo se dobro razumjeli i dogovorili da ćemo dalje nastaviti po radnim skupinama", kazala je.

HUP je već održao sastanak s HSS-om, za sutra je najavljen sastanak s HNS-om. Orah je javno poslao odgovore, Radimir Čačić je dao linkove na svoje smjernice, a s drugim strankama se dogovaraju termini.

SDP još nije zatražio sastanak, kazala je Deranja, a na upit očekuje li da će to učiniti odgovorila je potvrdno jer će, kaže, i SDP izaći na parlamentarne izbore. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene