Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Kršio ljudska prava'

Kaptol traži od Josipovića da povuče odlikovanje Dragi Hedlu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Crkva je protiv odlikovanja novinara Drage Hedla i traži od predsjednika Hrvatske Ive Josipovića da ga povuče.

S tim zahtjevom, u ime Hrvatske biskupske konferencije, oglasila se njezina komisija Iustitia et pax, izražavajući 'nezadovoljstvo i duboku zabrinutost činjenicom da je predsjednik RH Ivo Josipović povodom Međunarodnog dana ljudskih prava Redom Stjepana Radića za osobit ljudski i profesionalni doprinos borbi za ljudska prava, promicanje pravde i demokracije te otkrivanje istine odlikovao novinara Dragu Hedla, osobu koja je u vrijeme komunističkog režima i jednoumlja svojim napisima potirala jedno od temeljnih ljudskih prava, pravo slobode vjerovanja'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Iustitia et pax" Biskupi pozvali građane da izađu na predsjedničke izbore, objavili i kakve programe podupiru Slika nije dostupna Predsjednikova reakcija 'Izjava Grabar Kitarović o 'dodjeli odlikovanja' je dio njene kampanje'

'U svojim napisima iz toga vremena između ostaloga nazivao je bl. Alojzija Stepinca 'krvnikom među svecima' stavljajući u taj negativni kontekst i bl. Ivana Merza', piše u priopćenju Iustitije et pax, koje je potpisao njezin predsjednik sisački biskup mons. Vlado Košić.

Iustitiae et pax tvrdi da je Hedl pozivao 'na represiju prema onima koji drukčije misle i tako ugrožavao živote nevinih ljudi' te da se radi o osobi 'koja je u vrijeme demokratske Hrvatske pravomoćno osuđena za klevetu, osobi koja se često prikazivala žrtvom, a nikada nije dokazano da je bila ugrožena, te nikako ne zaslužuje to časno odlikovanje'.

'Poseban razlog za zabrinutost izaziva činjenica da demokratski izabran predsjednik Republike Hrvatske, koji je dužan brinuti se za poštivanje prava svih, ali i za poštivanje povijesne istine i njezino otkrivanje, odlikovanje dodjeljuje onima koji su u komunizmu, a i nakon njegova pada, iskrivljavali i zatomljivali i činjenice i istinu', piše crkvena komisija i poziva predsjednika Josipovića da iz 'moralnih razloga povuče dodijeljeno odlikovanje i još jednom preispita svoju odluku da se takvo odlikovanje dodjeljuje bilo kojoj osobi koja se u vrijeme komunizma ogriješila o poštivanje temeljnih ljudskih prava'.

'Takva vrsta kršenja ljudskih prava ne zastarijeva i ne može se opravdati nekim drugim pozitivnim djelima, a takav odabir osoba dovodi u pitanje važnost i značenje samog odlikovanja ako se koristi kao sredstvo za prekrajanje onoga čega bi trebalo biti znakom, a to je istina', kaže komisija Iustitiae et pax u prvome crkvenom priopćenju takve vrste u kojem se službena Crkva na takav način obračunava s jednim novinarom i njegovim pisanjem. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene