Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Iustitia et pax"

Biskupi pozvali građane da izađu na predsjedničke izbore, objavili i kakve programe podupiru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komisija Hrvatske biskupske konferencije (HBK) "Iustitia et pax" pozvala je građane da izađu na predsjedničke izbore, čime će pokazati da svjesno i savjesno preuzimaju odgovornost za opće dobro i daljnje unapređenje demokracije u hrvatskome društvu.

"Želimo podijeliti odgovornost trenutka s građanima te ih potaknuti na izlazak na izbore kako bismo svi pokazali da svjesno i savjesno preuzimamo odgovornost za opće dobro i daljnje unapređenje demokracije u hrvatskome društvu", kaže se u priopćenju HBK-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izjava Komisije Iustitia et pax Biskupi: Država bi trebala obeštetiti generale Slika nije dostupna Iustitia et pax 'Političari se oko ničega ne slažu osim oko borbe protiv radnika'

Ističući kako je političko djelovanje kao oblik neposredne skrbi za opće dobro, prijeko potrebno i časno služenje u zajednici, na izbore su osobito pozvali "vjernike, katolike te odgovorne i ravnopravne članove zajednice koji u socijalnom nauku Crkve pronalaze smjernice za politički život".

Osobu koja će u sljedećih pet godina obnašati časnu i odgovornu službu predsjednika Republike pozvali su da dosljedno djeluje u skladu s ovlastima propisanima Ustavom i zakonom.

"Budući da su te ovlasti većinom reprezentativne, očekujemo da ona bude moralni korektiv i savjest društva, dosljedno štiti i promiče pravnu državu, vladavinu prava i jednakost, poziva na socijalnu osjetljivost", kazali su.

Pozvali su da primjerom prednjači u zauzimanju za siromašne i marginalizirane, zauzima se za zaštitu dostojanstva radnika i rada te za pravednu raspodjelu javnih i društvenih dobara.

Zaštita čovjeka i obitelji, kao temeljne stanice svakoga društva

"Osobito očekujemo da u skladu s Ustavom bude jamac funkcioniranja institucija države, navlastito pravde i javne uprave, te da se zauzima za obranu i zaštitu konkretnog čovjeka i obitelji, kao temeljne stanice svakoga društva", poručili su iz HBK-a.

HBK podupire programe kandidata koji promiče kulturu života, zauzima se za dostojanstvo žene i majke, djece i starijih osoba, štiti obitelj utemeljenu na braku kao zajednici muškarca i žene, dosljedno poštuju vjersku slobodu, pravo na priziv savjesti...

Također su kandidate pozvali i na domoljublje te podržavanje hrvatske dijaspore i Hrvata u BiH.

Osvrnuvši se na "neraščišćene ideološke prijepore koji onemogućavaju oprost i pomirenje" pozvali su na osudu svih zločina u skladu s duhom i slovom nekoliko rezolucija Parlamentarne skupštine Vijeća Europe i Hrvatskog sabora.

"Očekujemo da se odabrani kandidat/kandidatkinja zalaže za očuvanje i iznošenje cjelovite istine o Domovinskome ratu te da njeguje i promiče osobito poštovanje prema hrvatskim braniteljima."

Također očekuju da predsjednički kandidati u predizbornoj kampanji čuvaju dostojanstvo i čast te primjerenim i korektnim postupanjem prema političkim protivnicima očituju svoju prikladnost za obnašanje odgovorne državničke službe. (Hina)

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene