Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči posjeta Ukrajini

Slovački premijer novinarima: "Zaista vjerujete da postoji rat u Kijevu? Nadam se da niste ozbiljni"

Premijer Slovačke Robert Fico
Premijer Slovačke Robert Fico Foto: Afp
Premijer Slovačke Robert Fico u razgovoru s novinarima uoči prvog sastanka s ukrajinskim kolegom rekao je da u Kijevu nema rata, već je to ''sukob koji je lokaliziran".

Slovački premijer Robert Fico u utorak je inzistirao na tome da se život u ukrajinskoj metropoli odvija potpuno normalno i da nema rata, dan prije svoga prvog sastanka s ukrajinskim premijerom i samo nekoliko sati nakon što su ruski projektili pali na Kijev.

Fico, koji je preuzeo vlast u listopadu i zaokrenuo smjer slovačke vanjske politike kako bi stao na kraj vojnoj podršci Ukrajini, govorio je na brifingu za medije na istoku Slovačke. Trebao bi se sastati s ukrajinskim kolegom Denisom Šmihalom u srijedu u zapadnoukrajinskom gradu Užgorodu.

Pročitajte i ovo Valerij Gerasimov i Vladimir Putin rat u ukrajini Važan ruski zapovjednik u Ukrajini ubijen na Krimu? Šutnja u Kremlju raspiruje brojne teorije: "Čudno je da nema odgovora"

Novinar je upitao Ficu bi li bilo prikladno za njega da otputuje u Kijev kako bi bolje shvatio ukrajinski rat s Rusijom, koji se približava svojoj drugoj godini nakon ruske invazije.

"Postoji sukob koji je lokaliziran", odgovorio je Fico te upitao: "Doista vjerujete da postoji rat u Kijevu? Šalite se, molim vas, nadam se da niste ozbiljni. Otiđite onamo i vidjet ćete da se u gradu odvija normalan život, potpuno normalan život."

Dodao je da je praktičnije naći se u Užgorodu, za koji je rekao da ga je ukrajinska strana izabrala nakon što je Fico najprije želio sastanak na zajedničkoj granici dviju zemalja. Fico je i ranije davao izjave koje su zrcalile njegov proruski stav.

Mnogi drugi strani čelnici putovali su u Kijev vlakom zbog opasnosti od zračnih napada, kako bi izrazili svoju podršku Ukrajini.

Pomoć Ukrajini ne, ali prodaja oružja može

Od početka rata 967 zračnih sirena oglasilo se u Kijevu, u trajanju od ukupno 1133 sata. Gradski prijevoz bivao je obustavljen tijekom takvih uzbuna, a metro i druga podzemna područja služila su kao skloništa. Zračni napadi i uzbune ponovno su narušili jutarnji mir Kijeva u utorak, a dužnosnici kažu da je 20 ljudi, uključujući i 13-godišnjeg dječaka, ranjeno. Barem šest osoba poginulo je u napadima na druge gradove.

Pročitajte i ovo Ruski interkontinentalni balistički projektil "Balkan nije spreman" Vojni stručnjak o izgledima za veliki rat: "Rusija bi u jednom slučaju upotrijebila nuklearno oružje, a treći svjetski rat trajao bi nekoliko dana"

I dok je Fico obustavio vojnu pomoć Ukrajini, dopustio je da slovački proizvođači oružja i streljiva nastave svoju prodaju Ukrajini. Rekao je da vojna pomoć samo produžuje rat, a da su za mir potrebni kompromisi, unatoč ukrajinskim i zapadnim stavovima da će Ukrajina pasti bez zapadne vojne potpore.

Fico je rekao da Ukrajina može dobiti EU sredstva te je uvjetno podržao ukrajinsko članstvo u Europskoj uniji, no rekao je da će blokirati pokušaj zemlje da se pridruži NATO savezu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene