Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ključ je kanal Sava-Odra-Sava

Kalinić: Zagreb je relativno siguran od poplava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić ustvrdio je u utorak, sudjelujući na stručnoj konferenciji "Lokalna uprava u sustavu zaštite od poplava", da je Zagreb relativno siguran od poplava.

Na konferenciji u zagrebačkoj Gradskoj skupštini predstavnici 30 gradova i županija upoznati su s prekograničnom suradnjom u slivu Save na zaštiti od štetnog djelovanja velikih voda, ulogom Crvenog križa u poplavama, epidemiološkim posljedicama poplava, procjenama potreba i planiranja psihološke pomoći u poplavama i sl.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Zagrebu Žuti meteoalarm Nevrijeme pogodilo Zagreb: Na dio grada pala tuča, pogledajte koji su kvartovi najgore prošli Gužve na biračkim mjestima u Zagrebu Građansko pravo VIDEO/FOTO Građani pohrlili na glasanje: Velike gužve na mnogim biralištima u Zagrebu

Ističući da je ove godine zagrebački Ured za upravljanje u hitnim situacijama, osim u Hrvatskoj, pomagao u saniranju posljedica poplava u BiH i Srbiji, Kalinić je istaknuo da je, uz sustav gradskih nasipa, odteretni kanal Sava-Odra ključ obrane Zagreba od poplava.

Kalinić: 'Ja sam tu jer je Milan Bandić bio i ostao moj prijatelj'

"Tražit ćemo da se nastavi gradnja tog odteretnog kanala, kako bi postao kanalom Sava-Odra-Sava, čime bi se zaštitio i Sisak", najavio je Kalinić.

Europska unija donijela je direktivu o procjeni i upravljanju rizicima od poplava, koja od zemalja članica zahtjeva ocjene o tome koja su područja i obalne linije u opasnosti od poplava, izradu karata opasnosti od poplava i poduzimanje koordiniranih mjera kako bi se smanjio rizik od poplava.

Zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin rekla je da se Zagreb obranio od poplava sustavnim radom i planiranjem, što nažalost nije slučaj kod nekih drugih gradova i mjesta u zemlji.

"U obrani od poplave mora postojati tijesna suradnja od lokalne zajednice do državnih organa, njihova čvrsta koordinacija te na vrijeme izrađeni planovi obrane. Moramo se znati nositi i upravljati poplavnim rizicima", istaknula je Kusin.

Hrvatska je kao članica EU, sukladno Direktivi o procjeni i upravljanju rizicima od poplava, do 2011. trebala donijeti procjenu riječnih bazena i obalnih područja u opasnosti od poplava, do 2013. izraditi karte rizika od poplava, te do 2015. donijeti planove upravljanja poplavnim rizicima koji su usmjereni na prevenciju, zaštitu i pripravnost, napomenula je Kusin. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene