Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolumna Tatjane Krajač

Kakvog vođu treba HDZ?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njihovi birači tvrde - to je osoba koja će vratiti njihovo povjerenje.

Simpatizeri HDZ-a žele i osobu koja će reformirati stranku. HDZ-ovci žele promjene u stilu i načinu vođenja i vraćanje stranke na razinu nekadašnje slave koja ih dovodi na vlast.
A tko to od postojećih kandidata može? Jedan od uglednih osnivača stranke koji je godinama bio u njezinom vrhu prije nekoliko dana mi je kazao „od svih kandidata, teško jednog poštenog sastaviti“. To bi značilo da nitko od ponuđenih nije savršen, no savršenstvo se ni ne traži.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Buran tjedan i promjene za HDZ Slika nije dostupna Predsjedništvo HDZ-a Milinović: Da imam kodno ime zvao bih se Karamarko

>> Ekskluzivno: Što bi izabrali HDZ-ovi birači!

Traži se osoba koja će pozicionirati stranku i to jasno u centru. HDZ u budućnosti ne može biti najjača desna opcija, već opcija centra koji oko sebe skuplja stranke desnice, ali nikako ne one koje su isključive i koje se hvale nacionalizmom. Zašto centar? Zato što krajnje desni stavovi više ne prolaze. Oni su već duže vrijeme u rangu radikalizma, a to u zemlji koja za godinu dana (ako se prije ne raspadnu) postaje članicom Europske unije – ne prolazi.

HDZ kao državotvorna, domoljubna, pučka pa tek na kraju demokršćanska stranka može se boriti za povratak na vlast.
Za Jadranku Kosor sve što je napravila na putu ka Europskoj uniji pa tako i borba protiv korupcije najjači su argumenti. Stranačke kolege oko sebe okuplja računajući na njihovo nezadovoljstvo odlaskom Ive Sanadera te pričama o teškoj situaciji u stranci do koje je doveo samo i isključivo on. Ona kao zamjenica ništa nije znala i ništa nije mogla. Za nju je domoljublje jednako EU.

Darko Milinović igra na kartu osnivača stranke, osobe koja ima svoju bazu i u njoj već godinama za stranku donosi pobjedničke rezultate u svojoj lokalnoj sredini. Igra na kartu demokršćanina, osobe sa stabilnom obitelji koja gaji demokršćanske vrijednosti. Pokušava stvoriti dojam osobe koja radi na sebi i spremna se mijenjati i modernizirati. No bio je zamjenik Jadranke Kosor i to mu je teret, a proteklih tjedana češće se u javnosti branio od napada nego što se konkretno predstavljao.

>> Sučeljavanje kandidata za predsjednika HDZ-a: Tko je Jadranki Kosor kupovao broševe?

Tomislav Karamarko prezentira se kao istinski HDZ-ovac. Optužbe o tome da je napustio HDZ i Tuđmana i bio desna ruka Stjepana Mesića percipiranog kao najvećeh neprijatelja stranke ignorira. Ima svoja tumačenja koja ponavlja kao mantru. Iako se njega najčešće proziva da vodi prljavu kampanju isprepletenu ucjenama potpomognutim podzemnim i policijskim metodama, upravo je on taj koji uvjerava kako se protiv njega vodi prljava kampanja. Odolio je i napadima koji su ga povezivali sa sumnjivm poslovanjem njegove tvrtke Soboli s državom. Domoljublje ističe kroz spominjanje Bleiburga i procesuiranja komunističkih zločina. O budućnosti , gospodarstvu, krizi, svemu onome što muči Hrvate od njega se javno vrlo malo čulo.

Domagoj Ivan Milošević HDZ-ovac s najkraćim stažem i bez ikakve stranačke baze. Demokršćanstvo ne ispušta iz usta. Iz njegova programa najviše iskaču poruke o stvaranju Vlade u sjeni i borbe s krizom. No je li to dovoljno za HDZ-ovce? On nudi apsolutnu promjenu, ne bježi od toga da bi mogao biti eksperiment stranke. Baš kao Zoran Milanović u SDP-u. Taj eksperiment, poručuje Milošević, pokazao se uspješnim. No jesu li tradicionalni HDZ-ovci spremni na eksperimente toga tipa?

Milan Kujundžić u HDZ je vratio zaboravljenu retoriku '90-ih. Političkog iskustva nema uopće. I pitanje je koliko bi mu to usporilo promjene koje želi provesti u stranci. Široj javnosti nepoznat uspio je privući zanimanje izaslanika. Potporu je dobio, no je li dovoljna za pobjedu. Osim što tvrdi kako HDZ treba promjene i kako će ih on donijeti ne samo stranci već i državi, konkretnih svari nema. Tvrdnja kako će, pobijedi li na izborima, razgovarati sa Zoranom Milanovićem i pozvati ga da raspiše parlamentarne izbore naivna je i smiješna 5 mjeseci nakon izbora na kojima je SDP s partnerima odnio snažnu pobjedu, a HDZ je pao na najnižu razinu popularnosti u povijesti stranke.

HDZ će dobiti novo vodstvo. Bez obzira na to tko pobijedi u unutarstranačkoj utrci, posla će biti puno. Stranka je na prekretnici. Ili će pasti još niže s radikalnim stavovima koji ne prolaze u modernim demokracijama ili će početi rasti u smjeru težnji, a one kažu - povratak na vlast. Novo vodstvo stranke morat će se nositi sa suđenjem na kojem je HDZ jedna od stranki na optuženičkoj klupi. Trebat će se nositi i s presudom za, dokaže li se, grijehe nekih drugih ljudi. HDZ-ovi birači žele vodstvo koje će se sa svim tim izazovima znati i moći nositi.

>> Bitka za tron u HDZ-u

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene