Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje Dnevnika Nove TV

Ekskluzivno: Što bi izabrali HDZ-ovi birači!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dnevnik Nove TV proveo je istraživanje među biračima HDZ-a sa zadnjih izbora.

HDZ provodi najvažnije izbore u svojoj povijesti. Biraju predsjednika na prvim unutarstranačkim demokratskim izborima s više kandidata. Petero je kandidata od kojih četvero želi preuzeti dužnost Jadranke Kosor. A ona je u utrci kako bi na unutarstranačkim izborima, a ne aklamacijom kao 2009., potvrdila svoj mandat.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kolumna Tatjane Krajač Kakvog vođu treba HDZ? Slika nije dostupna Kolumna Tatjane Krajač Bitka za tron u HDZ-u

>> Hrabrost na HDZ-ov način

>> Sučeljavanje kandidata za predsjednika HDZ-a: Tko je Jadranki Kosor kupovao broševe?

2.200 izaslanika odlučuje u nedjelju, a Dnevnik Nove TV proveo je posljednja dva dana istraživanje među biračima HDZ-a sa zadnjih izbora o njihovu dojmu o kandidatima pa i ono najvažnije što misle tko bi bio najbolji predsjednik HDZ-a. Istraživanje je provela agencija IPSOS PULS na uzorku od 300 birača HDZ-a.

Najbolji dojam - Kosor pa Karamarko

Nakon najduže kampanje najbolji dojam na birače HDZ-a s 48 posto ima Jadranka Kosor. Iza nje je Tomislav Karamarko o kojem pozitivno misli 40 posto birača te stranke. Milan Kujundžić uživa potporu 37 posto birača te stranke, Domagoja Ivana Miloševića pozitivnim ocjenjuje 35, a Darka Milinovića 32 posto birača HDZ-a.

Jadranka Kosor ima iznadprosječnu potporu među ženama (53 posto), među starijima do 60 godina (50 posto), ali i među visokoobrazovanim biračima HDZ-a ima potporu 59 posto.

Tomislav Karamarko
uživa potporu muškaraca (42 posto), starijih od 60 godina (48 posto) te visokoobrazovanih (48 posto).

Milan Kujundžić ima iznadprosječnu potporu među muškim biračima HDZ-a s 43 posto, mladima do 30 godina s 48 posto.

Ivan Domagoj Milošević ima iznadprosječnu potporu birača HDZ-a do 30 godina (44 posto), onih sa srednjom školom (40 posto) te visokoobrazovanih s 49 posto.

Darko Milinović ima iznadprosječnu potporu mladih do 30 godina s 52 posto i među onima sa srednjom školom s 35 posto.

Tko može popraviti dojam o HDZ-u - Kosor

Nakon niza afera, pa i činjenice da je stranka na optuženičkoj klupi, pitanje je tko može popraviti imidž te stranke.

Tomislav Karamarko tu uživa potporu 46 posto birača HDZ-a, a gotovo u mrtvoj utrci su Ivan Domagoj Milošević s 38 posto te Jadranka Kosor i Darko Milinović s 37 posto, a na začelju je Milan Kujundžić s 36 posto.

Karamarko ima iznadprosječnu potporu visokoobrazovanih birača HDZ-a (59 posto), Domagoj Milošević kod iste skupine ima 52 posto. Darko Milinović uživa veću potporu kod birača do 30 godina (56 posto), a Milan Kujundžić kod mladih do 30 godina uživa potporu od 52 posto. Jadranka Kosor ima potporu od 50 posto među biračima s osnovnom školom.

Tko je reformator i demokrat - Karamarko

HDZ nikad nije imao demokratske izbore kao primjerice njihov najžešći konkurent SDP. Svi kandidati zaklinju se u demokratizaciju i reforme. A tko to može, što misle birači HDZ-a.

Tomislav Karamarko tu vodi među biračima HDZ-a s 52 posto potpore, iza njega je s 46 posto potpore Domagoj Milošević, a Jadranka Kosor uživa potporu 44 posto birača. Milan Kujundžić ima potporu 43 posto birača HDZ-a po pitanju reformi i demokratizacije, a Darka Milinovića 36 posto birača HDZ-a doživljava kao osobu koja može reformirati HDZ i demokratizirati tu stranku.

Tomislav Karamarko dobro stoji među biračima HDZ-a koji su visokoobrazovani (64 posto) te onima od 30 do iznad 60 godina s potporom od 55 do 57 posto.

Domagoj Milošević također ima potporu visokoobrazovanih (50 posto), ali isti postotak potpore ima među mladima do 30 godina koji su glasovali za HDZ.

Jadranka Kosor ima potporu među biračima HDZ-a s osnovnom školom i to njih 50 posto, ali i među biračima te stranke starijima od 60 godina s 47 posto.

Milan Kujundžić uživa veću potporu među biračima HDZ-a koji su mlađi od 30 godina s 52 posto te onima koji su visokoobrazovani s 52 posto.

Darko Milinović ima iznadprosječnu potporu također među mladima do 30 godina s 42 posto i biračima HDZ-a od 45 od 60 godina s 38 posto.



I tko je najbolji za predsjednika - Kosor

Bira se na osnovi nekoliko kriterija, a kada se sve uzme u cjelini 28 posto birača HDZ-a smatra da je Jadranka Kosor najbolji kandidat za funkciju predsjednika HDZ-a. Tomislava Karamarka želi kao predsjednika 19 posto birača te stranke. Sa 16 posto slijedi Milan Kujundžić pa s 14 posto Domagoj Milošević i na kraju s 11 posto Darko Milinović. Da niti jedan nije dobar ili ne zna misli 10 posto birača HDZ-a.

Jadranka Kosor uživa potporu među biračima HDZ-a s osnovnom školom i to njih 36 posto. Tomislav Karamarko veću potporu ima među biračima HDZ-a i to muškom populacijom (24 posto). Milan Kujundžić ima potporu među biračima HDZ-a od 40 do 60 godina i to 22 posto. Domagoj Milošević uživa potporu među biračima HDZ-a od 30 do 44 godine i to njih 24 posto. A Darko Milinović ima potporu među biračima HDZ-a i to onima do 30 godina s 26 posto.

Sutra donosimo razmišljanje HDZ-ovih birača o tome tko od kandidata može ujediniti desni centar, ali i tko bi da postane predsjednik HDZ-a mogao pobijediti Zorana Milanovića.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene