Slučaj popusta predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović u privatnoj poliklinici izazvao je veliko zanimanje javnosti, ali i Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je otvorilo predmet. Prisjetili smo se nekih slučajeva darova dužnosnicima.

Galerija


Predsjednica je išla na preventivni pregled magnetskom rezonancijom cijelog tijela i dobila 20 posto popusta te tim potezom nagnala Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa da istraži slučaj.

Vezani članci Ivo Žinić Žinić ne želi govoriti o skandalu: "Kuću sam dobio kao i svi beskućnici. Plenković? Nisam s njim razgovarao o povjerenju" Kolinda Grabar-Kitarović Bivša predsjednica volontirala na Banovini te obećala kuću osmeročlanoj obitelji: "Došla je sa stručnjacima, sagradit će mi novu kuću na mjestu stare"

Poliklinika se pravdala da popust imaju svi stari pacijenti, pa je tako i Predsjednica dobila popust. Je li to smjela prihvatiti tek će se utvrditi kad Povjerenstvo dobije cijelu dokumentaciju i prouči predmet.

Predsjednica, kao i svi dužnosnici, prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, ne smije primiti nikakav dar vrjedniji od 500 kuna, a ovdje je ostvarila uštedu od najmanje 1540 kuna, koliki je bio popust.

Njezin prethodnik na Pantovčaku, Ivo Josipović također je bio predmet istraživanja Povjerenstva zbog operacije očnog kapka. Jednoglasno su 2014. godine odlučili da u njegovu postupanju nije bilo obilježja zabranjenog djelovanja. Mediji su se tada raspisali o tome da je Josipovića bez naknade operirao estetski kirurg iz Njemačke Milomir Ninković, jedan od najboljih europskih plastičnih kirurga, a inače i Josipovićev prijatelj. Tada je utvrđeno da zahvat nije bio povlaštena zdravstvena usluga koja ne bi bila dostupna svima.

Mogla je izbjeći zavrzlamu oko popusta

Dakle, tada je ocijenjeno da usluga vrijedi jednako za sve. Ako je Predsjednica dobila isto što može dobiti i Mara Marić ili Pero Perić, Povjerenstvo će, izgledno je, odlučiti da u ovom slučaju slučaja zapravo nema. Međutim, postavlja se i pitanje je li šefica države, kako bi izbjegla sve ove zavrzlame, mogla jednostavno odbiti popust i platiti punu cijenu. Kad je već platila 6160, mogla je i 7700, reći će neki. Razlika je 1500 kuna, što u odnosu na Predsjedničinu plaću i nije neka cifra, ali je istodobno to nečija mirovina.

No, s druge strane, Predsjednica ili bilo koji dužnosnik ili dužnosnica, u trgovini će kupiti torbu/cipele/čizme/odijelo/kaput na sniženju kao i svi drugi građani i ostvariti popust i veći od 500 kuna i sigurno neće od prodavača tražiti da plati punu cijenu.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa još nije donijelo odluku u slučaju predsjednika SDP-a Davora Bernardića kojeg istražuju zbog primanja stipendije od 263 tisuće kuna na poslovnoj školi Cotrugli u Zagrebu. On je objasnio da ju je dobio jer je bio najbolji student. Hoće li to biti dovoljno?

Zastupnik Živog zida Ivan Pernar nedavno je morao vratiti sat koji je dobio na dar od katarskog emira vrijednog vrtoglavih 30-ak tisuća kuna. Tu dileme nije bilo.

Predsjednica primila dokumentaciju za pomilovanje Huanita, evo koja je daljnja procedura