Predsjednica obavila pregled magnetske rezonancije (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL/GettyImages)
Predsjednica obavila pregled magnetske rezonancije (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL/GettyImages) Foto: Marko Lukunic/PIXSELL/GettyImages

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović obavila je preventivni pregled u privatnoj poliklinici i za to dobila 20 posto popusta. Pokušali smo se i mi naručiti na isti pregled, ali za nas ne vrijede ista pravila. Dobili smo i objašnjenja iz Poliklinike.


Predsjednica je prošloga petka u Poliklinici Radiochirurgia Zagreb iz Svete Nedelje obavila magnetsku rezonanciju cijelog tijela i to je platila 6160 kuna. Iz računa koji je u posjedu portala DNEVNIK.hr vidljivo je da je šefica države dobila popust od 20 posto. Pregled u privatnoj poliklinici koji je obavila šefica države stoji 7700 kuna.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović, bivša predsjednica Hrvatska Bivša predsjednica za Dnevnik Nove TV o ulozi svoga supruga u aferi Janaf: "On je jako društven, voli se družiti..." Gdje je račun za pregled Predsjednice? (Foto: Pixsell) Poliklinika tvrdi da je Predsjednica platila iznos bez popusta, ali tog računa nema. Porezni stručnjak: ''Objašnjenje je idiotsko i glupo''

Nazvali smo Polikliniku i pokušali se naručiti na isti pregled. Raspitali smo se o cijeni MR cijelog tijela te su nam odgovorili da stoji 7700 kuna i odmah su nam ponudili dodatni MR dojki, što je još 2 tisuće kuna. I Predsjednica je obavila MR dojki, ali joj to, kako je vidljivo iz računa, nije dodatno naplaćeno.

Predsjednica obavila pregled magnetske rezonancije (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL/GettyImages)
Račun Predsjednice iz privatne poliklinike (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

U Poliklinici smo htjeli ''iskamčiti'' i neki popust budući da se radi o priličnoj cifri, a ljubazna sestra nam je rekla da možemo platiti karticama na rate i ponudila skromnih 5% popusta na gotovinu.

Nije nimalo sporno da Predsjednica ima pravo otići na pregled u privatnu kliniku, dobili smo potvrdu da je pregled i platila, ali otvoreno je novo pitanje. Dobila je popust na koji drugi građani nemaju pravo. Time je ostvarila uštedu od najmanje 1540 kuna (koliko je navedeno kao popust), ako ne i više (zbog razlike u cijeni navedene na računu i one koju su nama ponudili).
Predsjednica kao dužnosnica ne smije primiti dar veći od 500 kuna, a u ovom slučaju taj je iznos premašila barem tri puta.

Objašnjenje iz Poliklinike: Sestra je pogriješila

Suvlasnik Poliklinike Miro Kovačić za DNEVNIK.hr rekao je da svi ''stari pacijenti'' ostvaruju 20 posto popusta. ''Ne radimo diskriminaciju Predsjednice ni na pozitivan ni na negativan način'', rekao je. Tvrdi da su od ponedjeljka namjeravali imati akciju od 30 posto popusta na sve preventivne preglede za sve građane, ali su ''zbog cirkusa'' to odgodili.

Na naš upit kako to da je cijena magneta drukčija bila za Predsjednicu, a drukčija za nas, Kovačić je rekao da je sestra pogriješila.

Predsjedničin liječnik dr. Dragan Schwarz, s druge strane, kaže da je Kolinda Grabar-Kitarović kao stara pacijentica mogla zamijeniti MR dojki za jednu drugu pretragu koja je inače u paketu, pa je sve dobila po istoj cijeni. Nama su ranije na upit rekli da zamjene nisu baš uobičajene.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je otvoriti predmet.

DNEVNIK.hr u posjedu računa Predsjednice iz privatne poliklinike: Evo koliko je platila pregled