Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Testirali smo

Kako ispravno zaustaviti vozilo na zaleđenoj cesti, a ne udariti ono ispred?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako pripremiti automobil za ovakvo vrijeme? Trebate doslovno generalno spremanje i pripremanje automobila, a onda je tu i odgovorno ponašanje vozača.

Zimski uvjeti vladaju na većini hrvatskih prometnica. Unatoč tome mnogi vozači svojim vozilima igraju rulet. 'Tipične greške u ovakvim zimskim uvjetima je da ne drže dovoljno veliki razmak. Put kočenja u ovom slučaju drastično se produžuje pa je uvijek zgodno puno razmak smanjiti brzinu', kaže nam Kristian Rukljac iz Centra sigurne vožnje.

Pročitajte i ovo Ilustracija upaljen meteoalarm Stiže pogoršanje vremena, u nekim dijelovima Hrvatske padat će i - snijeg! Stanje na cestama O problemima na cesti Bura puhala i do 180 km na sat: "Vozači ne žele pratiti signalizaciju, prate GPS"

Odlučili smo testirati hoćemo li moći ispravno zaustaviti vozilo na zaleđenoj cesti, a da pritom ne udarimo u vozilo ispred. U prvom pokušaju učinili smo to uz pomoć kočnice i podizanjem ručne.

'Iste sekunde nam zadnji kraj pobjegne. Auto je najčvršći na prednjem kraju da si sada udario neku prepreku udario bi s bočnim krajem vozila, udario bi s bočnim krajem vozila. Ja sam tu najosjetljiviji ja ću najteže primiti udarac. Tako da je najbolje uvijek udariti neku prepreku s prednjim krajem i naša tijela najbolje podnose ovakav udarac prema naprijed', objašnjava nam Rukljac.

Za drugi pokušaj zaustavljanja vozila odlučili smo u nekoliko navrata stisnuti pa potom otpustiti kočnicu. Nije bilo uspjeha. Zadnja opcija bila je stisnuti kočnicu iz sve snage. I blago skrenuti u lijevu stranu. 'Ovo je jedina opcija ako imaš auto koji ima ABS. Ovo je jedina. Jedino tako možeš imati najkraći put kočenja i tražiti najbolje rješenje.', kaže Rukljac.

Uzrok više od 3200 prometnih nesreća bila je brzina koju vozači nisu prilagodili uvjetima na cesti.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene