U Zagrebu su se pojavile ospice! Sedmero je zaraženih, no među njima niti jedno dijete. Oboljeli su u dobi od 19 do 50 godina. Ima li razloga za paniku i kako su se ospice uopće pojavile?

Galerija Cjepivo u bolnici (Foto: Dnevnik.hr) Cijepljenje (Foto: Arhiva/Dnevnik.hr) +0 Cijepljenje (Foto: AFP)

Sedam pacijenata oboljelih od ospica javilo se u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti. Troje ih je bilo hospitalizirano, no svi su u međuvremenu pušteni kući.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kažu da se prva osoba zarazila radeći u hostelu. Ospice je dobila od Francuza koji je tamo boravio u vrijeme dok je bio zarazan. Za ostalih pet - izvor zaraze i dalje ne znaju.

"Jedan nije bio cijepljen, a ovi drugi su bili nepotpuno cijepljeni. Klinička slika oboljelih je bila tipična, sa simptomima dišnog sustava i poslije toga pojavom osipa", rekao je doc.dr.sc. Ivan Puljiz, predstojnik Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Cjepivo u bolnici (Foto: Dnevnik.hr) Sedmero oboljelih od ospica u Zagrebu, nije poznat izvor zaraze: "To nikako nije dobro"

Ospice, ilustracija (Dnevnik.hr) Još jedan oboljeli od ospica u Splitu: ''Imamo pojačan odaziv na cijepljenje''

"Oni su imali dosta kontakata - što privatno, što vezano uz posao, u javnom prijevozu, čak u vrijeme dok su bili zarazni, tako da bismo mogli očekivati u sljedećih tjedan-dva novooboljele", kaže specijalist epidemiologije dr.sc. Bernard Kaić.

Protiv ospica se u redovitom kalendaru cijepi dva puta - s navršenih godinu dana i prije polaska u osnovnu školu. Pedijatri se u svom radu često susreću sa strahom od cijepljenja.

"Nažalost, neutemeljene izjave urodile su neopravdanim strahom od cijepljenja, a posljedica toga je pad procijepljenosti populacije. Stoga se sada ponovno pojavljuju bolesti koje su do jučer zapravo bile iskorijenjene", ističe pedijatrica dr.sc. Mirjana Turkalj.

Oko cjepiva za svoje dijete dvojila je i gospođa Tanja. "Uvijek postoji taj strah kod mene, jer moje dijete je rođeno u 31. tjednu, nedonošče je, visoko neurorizično dijete, dijete koje ima Ašpergerov sindrom - autistični spektar", kaže. No njezin Dominik je ipak cijepljen.

Procijepljenost u Hrvatskoj za ovu bolest je oko 93 posto, no je li to dovoljno?

"Zapravo nije. Trebalo bi biti 95 posto za ospice. Za neke druge bolesti, koje su manje zarazne, 93 posto je dovoljno, no s obzirom na visoku razinu zaraznosti ospica potrebno je 95 posto", ističe dr. Kaić.

Zabrinjavajući trend

Reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus razgovarala je u Dječjoj bolnici Srebrnjak s dr.sc. Željkom Vlašić Lončarić, koja je naglasila da su djeca koja se cijepe oba puta zaštićena od ospica.

"Ako ne postoji neki manjak imunosti ili kronična bolest, ne bi trebali oboljeti od ospica", kaže, ali dodaje da ipak takvih slučajeva ima.

Dr. Vlašić Lončarić naglašava da se zadnjih godina bilježi porast roditelja koji već u rodilištu odbijaju prvo cijepljenje, ali i da je broj necijepljene djece svakim danom sve veći i veći, što pokazuju i testiranja djece na alergijske bolesti.

"Roditelji puno čitaju, informiraju se, postoje raznorazne studije koje su kontroverzne pa tako postoje i različita mišljenja", pojašnjava razlog ovog zabrinjavajućeg trenda dr. Vlašić Lončarić.

Liječnici poručuju - mjesta panici nema, ali treba biti na oprezu. Ove godine u Hrvatskoj su zabilježena 32 slučaja ospica.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju