Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treći slučaj

Još jedan oboljeli od ospica u Splitu: ''Imamo pojačan odaziv na cijepljenje''

Ospice, ilustracija (Dnevnik.hr)
Ospice, ilustracija (Dnevnik.hr)
Aktualno Galerija +0 Ospice, ilustracija (Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Novi slučaj ospica u Dalmaciji.Treći je to potvrđeni slučaj u Dalmaciji.

U posljednjih tjedan dana potvrđen je treći slučaj i to iz obitelji ranije oboljele osobe iz Solina, doznajemo u splitskom Zavodu za javno zdravstvo. Istodobno, povećan je broj djece koja se cijepe u posljednjih nekoliko dana, kažu liječnici koji upozoravaju na mogućnost epidemije.

Pročitajte i ovo Tuča u Splitu Snijeg na Dinari Jako nevrijeme pogodilo Dalmaciju: Pijavica na Šolti, tuča zabijelila Split Screenshot U 3:50 sati Usred noći potres pogodio Dalmaciju: "Bome je treslo"

''Radi se o djetetu koje je član našeg indeksnog bolesnika. Rezultati su potvrđeni upravo danas, tako da sad imamo tri potvrđena slučaja ospica u Splitsko-dalmatinskoj županiji'', rekla je Anamarija Jurčev Savičević, NZJZ Splitsko-dalmatinske županije.

''Imamo pojačan odaziv na cijepljenje u zadnjih pet, šest dana. Cijepimo više od pet djece dnevno. Lani je bila bolja procijepljenost nakon onoga u Dubrovniku, ali to nije zadovoljavajuća procijepljenost'', kaže pedijatrica Snježana Kapor Jeričević.

Preporuka Zavoda za javno zdravstvo je provjeriti cjepni status djece. Otići kod pedijatra ili liječnika školske medicine i cijepiti se. Preporuča se i starijima da provjere svoj status i dođu kod epidemiologa kako bi primili lijek.

Novi slučaj ospica danas je potvrđen u obitelji gdje je prošloga tjedna otkriven slučaj ospica. Dio je bio cijepljen dio ne. U Zavodu kažu kako se oni nalaze u kućnoj izolaciji kako se bolest ne bi širila dalje. Kažu i da je kontaktirano i 30-ak osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženom osobom. Njihovi liječnici će im dati upute.

Problem ove županije je slaba procijepljenost. Nešto veći broj onih koji su primili cjepivo zabilježen je u zadnjih godinu dana nakon epidemije u Dubrovniku.

No sve je to još uvijek nedovoljno da kažemo kako zasigurno ne može doći do epidemije.

K tome, u Split idući tjedan stiže kontroverzna osoba koja govori o rizicima cijepljenja. Na noge se digao Medicinski fakultet u Splitu.

''Dokazi koji govore protiv cijepljenja su iznimno neuvjerljivi i danas govorimo o medicini utemeljenoj na dokazima dakle ovdje ljudi koji zagovaraju to nažalost imaju u svom životopisu stvari kao što su publikacije koje nisu dokazane, koje su poslije povučene, pa gubitke licencija. Prikazivati to kao teoriju zavjere bi bila zamjena teza, možda teorija zavjere jest da se pučanstvo smanji'', rekao je Zoran Đogaš, dekan Medicinskog fakulteta u Splitu.

A ospice mogu izazvati ozbiljne komplikacije, pa ih treba i shvatiti ozbiljno.

Najčešće komplikacije su upale pluća, upale uha, laringotraktni bronhitis, encefalitis, koje se mogu javiti i do četiri tjedna nakon što se prebole ospice. Najveći je problem vrlo ozbiljna upala mozga koja se može javljati godinama nakon prirodno preboljelih ospica.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene