Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravda je spora

Kako naplatiti odštetu na našim sudovima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odvjetnici često kažu: nije toliki problem sudski se izboriti za odštetu, problem je naplatiti je. Marija Kalvari dobila je zadovoljštinu na sudu, da bi se poslije ustanovilo kako presudu može 'objesiti mačku o rep.

Marija Kavalari radila je u klaonici pilića. Stroj kojim putuju pilići zahvatio je komad majice koju je nosila, povukao joj je ruku i slomilo je. 'Kad je završilo liječenje podnijela sam tužbu jer više se poslodavac nije uopće javljao, ni da me pozdravljao i išli smo na tužbu i ja sam to dobila. Sreća u nesreći je što sam ja vikala i ta linija je ugašena, a da nije meni bi otišla skroz ruka, iščupalo bi ruku', rekla je Marija za 'Provjereno'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ozljeda na radu Hodao dvorištem na poslu pa se zabio u stup: Tužio firmu i zatražio odštetu, sada čeka uplatu Čovjek pao u grob - 1 Dan uoči Sisveta Pao u grob i zvao 112, njima je to bilo smiješno: "Bolovi su nesnosni. Drago mi je da sam pobijedio laži"

To se dogodilo 2004. godine. Liječenje i oporavak trajao je oko godinu i osam mjeseci. Marija je tužila vlasnika zbog ozljede na radu, presudu je dobila, novac - oko 40.000 kuna - nije. 'Bila sam sretna zbog toga što meni ti novci trebaju jer ja više ne mogu raditi, mogu raditi ali jako slabo, jer recimo ja i da idem negdje raditi ja ne mogu poslodavcu reći: sutra će padati kiša, pa ja neću moći raditi jer me boli ruka', kaže Marija.

Suđenje je trajalo oko dvije godine, a i dvije su godine prošle od pravomoćne presude. Marija ne može doći do svog novca jer vlasnik čini sve kako bi izbjegao plaćanje. Kako je ušao u dugove i tvrtka nije dobro poslovala navodno je otvorio novu tvrtku s novim računom, ali na istoj adresi. Odvjetnik Veljko Miljević kaže kako to vlasnici tvrtki svakodnevno čine.

'I za vrijeme tog postupka već to trgovačko društvo se umrtvljuje ili briše iz registra ono više ne postoji, ako postoji već je u minusu na računu dakle jednostavno prometa na žiro računu nema, a osniva se drugo društvo za koje ovdje budući ovrhovoditelj ili vjerovnik već aktualni ovrhovoditelj ne zna', rekao je Veljko Miljević. Nemogućnost naplaćivanja sudskih presuda jedan je od najvećih problema hrvatskog pravosuđa. Postoji niz sofisticiranih načina kako izbjeći plaćanje duga.

Jedan od najjednostavnijih je davanje krive adrese. Nevjerojatno, ali zbog niza birokratskih procedura koje se moraju obaviti, to može odgoditi naplatu više od godinu dana. Još jedan vrlo jednostavan način je uzimanje kredita u trenutku kada osoba zna da će izgubiti tužbu. Tako će sudska ovrha morati pričekati nekoliko godina sve dok ne istekne kredit.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene