Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Alergije na vrhuncu

Kako kontrolirati alergijske napade?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ugodnije vrijeme s pokojom kapi kiše, nestrpljivo iščekuju alergičari. Koncentracija peludi u zraku je na vrhuncu, a vrućine dodatno otežavaju situaciju.

Cvjetanje ambrozije je na vrhuncu. Organiziranog uklanjanja gotovo da nema. Vlasnici zemlje dužni su je sami ukloniti. A oni koji to ne čine, mogli bi biti kažnjeni s 500 do 1000 kuna. No ni to ne funkcionira kako je predviđeno, jer poljoprivrednih redara koji to nadziru ima jako malo. Svaki četvrti građanin Hrvatske pati od nekog oblika alergije.

Pročitajte i ovo Zdravstvo u Zadru - 4 Tko je odgovoran? Snimila dramatičan razgovor s liječnikom, odgovor ju je šokirao: "Da je to bila vaša mama, što biste učinili? Pitam vas kao čovjeka!" Željko Kaštelan, Povjerenstvo za izradu nacrta Nacionalnog programa pilot faza Kreće program za rano otkrivanje najčešćeg raka kod muškaraca: "Više od 20 tisuća živi s rakom prostate danas u Hrvatskoj"

Povećanju tog broja pridonose i drugi čimbenici. 'Strahovito puno koristimo šampona, deterdženata, dezinfekcije, čistimo naše prostore gdje živimo, puno se koriste antibiotici, cjepivom smo iskorijenili mnoge zarazne bolesti', kaže doktor Boro Nogalo.

Ali time se uništava i obrana organizma protiv alergije. Situacija je teža ako se ne posluša savjet liječnija i na vrijeme krene s terapijom. Ivan to zna. On godinama živi s astmom i alergijom.

>> Ambrozija krenula u alergijski 'pohod'

'Kao da sam prehlađen. Inače nemam baš neke napadaje, trebao bi imati pumpicu svaki put uz sebe', kaže Ivan.

Simptomi se mogu ublažiti i na druge načine. Izbjegavati sprejeve protiv kukaca, primjerice.

'Ako smo boravili vani, dolazimo kući, moramo promijeniti odjeću, ne često provjetravati stanove. Oprati kosu, posteljinu često mijenjati, jer jako često na jastučnicama ostane peludnih zrnaca iz naše kose', dodaje dr. Nogalo. A ako ni to ne pomogne, jedina su nada terapije.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene