Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Iznimno visoka koncentracija

Ambrozija krenula u alergijski 'pohod'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ove se godine, zbog vremenskih prilika koje pogoduju ambroziji, može očekivati iznimno visoka koncentracija peluda te biljke koja je jak alergen.

'Alergena biljka ambrozija, čiji je 'epicentar' na osječkome području, krenula je u invazivni pohod', rekla je Zdenka Šušić, iz Službe za zdravstvenu ekologiju osječkoga Zavoda za Javno zdravstvo. 'Tolerira se koncentracija do 30 zrnaca peluda ambrozije po prostornome metru, a već je jučerašnja bila 42. S obzirom na sušno vrijeme i vjetar, očekujemo da će koncentracija uskoro biti vrlo visoka', izjavila je za Hinu.

Pročitajte i ovo Pelud i alergije, ilustracija - 1 Brojne tegobe Svrbež i suzenje očiju, curenje nosa, kašalj... Stručnjaci savjetuju kako si pomoći Slika nije dostupna Problemi za Osječane Sve je više osoba alergičnih na ambroziju

>> Kreće pošast zvana ambrozija!

Koncentracija peluda ambrozije, koja je najveća krajem kolovoza i početkom rujna, povećava se iz godine u godinu, dodala je. Dosad je najveća koncentracija u Osijeku izmjerena krajem kolovoza 2010. godine, kada je iznosila čak 1610 zrnaca po prostornome metru, a iznimno visoka koncentracija izmjerena je i prošle godine, 1132 zrnca po prostornome metru.

Po podatcima osječkoga Kliničkoga bolničkog centra, među oboljelima od alergijskih bolesti naviše je alergičnih na pelud ambrozije, a među njima je sve više djece. Simptomi često podsjećaju na prehladu, čak i gripu.

'Istočna Hrvatska, posebice okolica Osijeka, evidentirana je kao područje s najvećom koncentracijom ambrozije u ovom dijelu Europe', rekla je Zdenka Šušić. Najučinkovitiji način njezina uništavanja jest iščupati je prije cvjetanja, negdje do kraja srpnja, a najbolje mnogo prije.

Grad Osijek svake godine donosi plan aktivnosti na suzbijanju alergenih korova, posebice ambrozije, rekao je osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo. Grad od Ministarstva zdravstva i Ministarstva poljoprivrede traži da se osigura novac za stručnjake, koji bi se posebno bavili tim problemom kako bi se koncentracija tog peluda svela na minimum.

U tijeku je izrada karte s ambrozijom na području Osijeka, koju provodi udruga Press centar za okoliš u suradnji s T-portalom i Hrvatskim radiom iz Osijeka, uz sufinanciranje Zaklade 'Slagalica'.

U izradi karte mogu sudjelovati i građani tako da dojave na kojem su mjestu vidjeli ambroziju. Karta će, osim mjesta, sadržavati i fotografije i opis zemljišta. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene