Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kako je Sanader došao do vile u Kozarčevoj?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bloger CNN je ovaj put pokušao rekonstruirati jedno od kontroverznih pitanja vezanih uz premijera Sanadera, a to je pitanje kako je stekao kuću u zagrebačkoj Kozarčevoj ulici.

Vila u Kozarčevoj ulici u Zagrebu u kojoj živi obitelj premijera Ive Sanadera nekada je bila podijeljena na četiri odvojena stana. Bloger CNN na adresi cnn.blog.hr objavio je dokumentaciju iz koje se vidi kako je stanove otkupljivao otac Sanaderove supruge Mirjane Sanader, jedan sama supruga, a jedan je samo izbrisan iz evidencije kao vlasništvo Grada Zagreba. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zagreb: Odgovorni znali za problem na Vrbanima čak godinu dana! Slika nije dostupna Gradonačelnik Pleternice pronevjerio 20 milijuna kuna?

Osim kupoprodajnih ugovora za tri stana, od kojih najstariji datira iz studenoga 1992. godine, najzanimljivije je ekspresno zbrinjavanje korisnice gradskog stana iz prizemlja koju je Grad Zagreb stambeno zbrinuo u Malešnici.

Stan Stanka Hrastova, koji je naslijedila Branka Klupač, i stan Vlade Filipčića kupio je 1993. i 1994. tast Ive Sanadera Ivo Šarić, koji je tada još bio radnik u splitskom škveru. Šarić je tada od radničke plaće uštedio 240.000 DEM za jedan stan te još 95.000 DEM za stan koji je bio neuseljiv zbog stanarke sa stanarskim pravom Tee Radivojević Kreković, koju se pak obvezao stambeno zbrinuti u Badalićevoj 10 u Zagrebu.

Najzanimljivije je ipak kako Sanaderovi ostaju bez susjede iz prizemlja Božene Šešljage, koja u rekordnom vremenu od gradske uprave 25. ožujka 1996. traži zamjenski stan zbog vlage i lošeg mirisa, da bi se već 6. travnja 1996. uselila u 20 kvadrata veći i novi stan na Malešnici iako čak ni rješenje o dodjeli stana nije postalo pravomoćno. 

Jednako zanimljivo je da je još 5. travnja 1996. predsjednik Komisije za stambene odnose Vinko Hotko gradski stan u Kozarčevoj 21 proglasio neuseljivim i izbrisao ga iz evidencije gradskih stanova. 

Od tog trenutka u katastarskim se knjigama na adresi Kozarčeva 21, što je katastarska čestica 1072/1, vode kuća, dvorište i voćnjak koji pripadaju Ivi Šariću i Mirjani Sanader u idealnim omjerima u odnosu 2/3 prema 1/3.

O malverzacijama s nekretninom u Kozarčevoj 21 progovorila je i bivša ministrica Vesna Škare-Ožbolt, koja upravo nerješavanje spora u korist Sanadera navodi kao jedan od razloge što je smijenjena s mjesta ministrice pravosuđa.

Problem je nastao što su "nestali" stan u prizemlju zatražili potomci nekadašnjih vlasnika prije nacionalizacije te su uputili žalbu Ministarstvu pravosuđa, koju Škare-Ožbolt nije usvojila, ali ju je prema njenim saznanjima njezina nasljednica Ana Lovrin pozitivno riješila za Sanadera.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene