U želji za novim iskustvima studenti za vrijeme fakulteta odlaze na razmjenu i studiraju u drugim zemljama. Kamo otići? Kako dobiti stipendiju? Kako izgleda obrazovanje u drugim zemljama? Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu dobili studenti su dobili odgovore je ondje je održan Međunarodni sajam mobilnosti "Razmijeni se 2020.".

Galerija


Dora ima 23 godine, a Sebastian 25 . Ona je bila na razmjeni studenata u Španjolskoj, a on je iz Njemačke došao u Hrvatsku.

Vezani članci Studenti počistili za sobom nakon druženja u Osijeku Osječki studenti družili se kod kampusa, policija ih samo gledala, a poslije su i počistili nered iza sebe Slika nije dostupna Alenovo iskustvo s najprestižnijeg svjetskog sveučilišta

"U Njemačkoj imamo puno više predavanja i teorije, možda malo više praktičnog rada. Trebamo raditi puno zadataka i prezentacija tijekom semestra", rekao je Sebastian.

"To nije samo: OK, bio si vani, vidio si nešto, otputovao si, zabavio si se. Ti si tamo stekao neko iskustvo što se tiče samopouzdanja i borbe za sebe", rekla je Dora.

U prošloj akademskoj godini 2071 student iz Hrvatske je otišao studirati u inozemstvo. S druge strane, u Hrvatsku nam je stiglo nešto više studenata – 2547. Najpopularnije odredište je Njemačka, a nama u Hrvatsku najviše studenata dolazi iz Poljske.

O obrazovanju u inozemstvu studenti su se mogli informirati na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, na kojem je održan Međunarodni sajam mobilnosti "Razmijeni se 2020.".

Odlazak van pokazuje da su studenti proaktivni

Većina studenata koji odu na Erasmus dobije stipendiju koja iznosi od 400 do 500 eura na mjesec. Osim studenata, iskustvo razmjene pozdravljaju i poslodavci.

"Ako je netko otišao van i stekao iskustvo, to već na neki način u početku pokazuje da čovjek ima volju, da je proaktivan", rekao je Joe Bašić, vlasnik marketinške agencije.

"Jednostavno time pokazuju da su motivirani, strastveni, da imaju želju za napretkom, za učenjem", rekla je Sara Delač, suradnica u području ljudskih potencijala u IT tvrtki.

Neki od studenata već se okušali na tržištu rada pa smo ih pitali što ih najviše živcira kod poslodavaca.

Dario nam je rekao da mu smeta nemaštovitost: "'Nemoj ideje, nemoj ideje, hajmo sad operativno, kratkoročno.' Svima je cilj, pogotovo nekim poduzećima, da ostvare svoje rezultate."

S druge strane, Dominiku smetaju "male studentske satnice", dok Antea smatra da se na studente gleda s visoka: "Bilo bi lijepo kad bi se kod nekih stvari poslušalo malo više nas."

Tko zna, možda se neki u ovim primjedbama prepoznaju jer većina ovih ljudi u Hrvatskoj bi htjela dugoročno ostati i ovdje graditi svoju budućnost.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr