Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaš pravo, ostvari ga

Kako do naknade za pomoć u kući i njegu: Država daje 420 ili 600 kuna

Imaš pravo, ostvari ga
Imaš pravo, ostvari ga Foto: DNEVNIK.hr
Čitala sam vaš tekst o naknadama za invalide pa me zanima imam li ja pravo na veću naknadu. Na jedno oko ništa ne vidim, na drugo vidim vrlo slabo. Prošla sam već 10 operacija, stalno idem na preglede“, požalila nam se čitateljica (69) iz Zagreba.

Naknada za tuđu pomoć koju dobiva iznosi 420 kuna, a još 100 kuna dobiva od Grada. Živi od toga i od starosne mirovine.

Pročitajte i ovo U bolnici s djecom Imaš pravo, ostvari ga Tko sve ima pravo na besplatni smještaj uz bolesno dijete i kako se ono ostvaruje Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA Brojni problemi kredita i dugova nakon smrti! Što članovi obitelji preminule osobe trebaju obavezno napraviti?

"Znate, osim ovog sa vidom, imam problema i sa križima, 70 postotni sam invalid na donjim ekstremitetima", govori čitateljica. Pita se ima li pravo na veću naknadu.

"Čula sam da bez obzira na sve, slijepe osobe dobivaju veći iznos", govori.

Kako stoji na Vladinim stranicama, pravo na doplatak za pomoć i njegu se priznaje osobi koja ne može sama udovoljiti osnovnim životnim potrebama uslijed čega joj je prijeko potrebna pomoć i njega druge osobe u organiziranju prehrane, pripremi i uzimanju obroka, nabavi namirnica, čišćenju i pospremanju stana, oblačenju i svlačenju, održavanju osobne higijene, kao i obavljanju drugih osnovnih životnih potreba.

Tko nema pravo?

Pravo na doplatak za pomoć i njegu se ne priznaje: osobama koje imaju sklopljen ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju,  onima koji u vlasništvu imaju drugi stan ili kuću, osim stana ili kuće koju koristi za stanovanje, a koji može otuđiti ili iznajmiti i time osigurati sredstva za pomoć i njegu.

Ne priznaje se ni osobi koja ima u vlasništvu poslovni prostor koji ne koristi za obavljanje registrirane djelatnosti, ali ni kad prosječni mjesečni prihod samca prelazi iznos od 1250 kuna (250 posto osnovice), odnosno ako prosječni mjesečni prihod članova kućanstva prelazi iznos od 1000 kuna (200 posto osnovice) u prethodna tri mjeseca prije mjeseca u kojem je podnesen zahtjev, odnosno pokrenut postupak po službenoj dužnosti.

Neće se priznati ni osobi koja doplatak za pomoć i njegu može ostvariti po posebnom propisu, osobi kojoj je priznato pravo na osobnu invalidninu po Zakonu o socijalnoj skrbi ili na temelju drugih propisa, osobi kojoj je osiguran smještaj u ustanovi socijalne skrbi i kod drugih pružatelja socijalnih usluga, u zdravstvenoj ili u drugoj ustanovi, odnosno organizirano stanovanje sukladno odredbama ovoga Zakona ili drugim propisima te djetetu čiji roditelj koristi rodiljni ili roditeljski dopust ili mirovanje radnog odnosa do treće godine života tog djeteta po posebnim propisima.

Puni ili smanjeni iznos, izuzeci

Iznos doplatka za pomoć i njegu se može priznati u punom ili smanjenom iznosu, ovisno o tome postoji li prijeka potreba pomoći i njege druge osobe u punom ili smanjenom opsegu.

Puni iznos je 600 kuna, a smanjeni 420 kuna. Pravo na doplatak za pomoć i njegu u punom iznosu, neovisno o vlasništvu stana, kuće, poslovnog prostora i visini prosječnog mjesečnog prihoda ima, osoba s težim invaliditetom, osoba s težim trajnim promjenama u zdravstvenom stanju, slijepa, gluha i gluhoslijepa osoba koja nije osposobljena za samostalan život i rad.

Pravo na doplatak za pomoć i njegu u smanjenom iznosu, neovisno o vlasništvu stana, kuće, poslovnog prostora i visini prosječnog mjesečnog prihoda ima slijepa, gluha i gluhoslijepa osoba koja je osposobljena za samostalan život i rad, osoba potpuno lišena poslovne sposobnosti.

Pravo na doplatak za pomoć i njegu u smanjenom iznosu može ostvariti i dijete za koje roditelj koristi pravo na rad s polovicom punog radnog vremena, rad s polovicom punog radnog vremena radi pojačane njege djeteta, dopust ili rad s polovicom punog radnog vremena radi pojačane njege djeteta s težim smetnjama u razvoju po posebnim propisima, pod uvjetom da ispunjava uvjete propisane Zakonom o socijalnoj skrbi.

Korisniku prava na doplatak za pomoć i njegu iznimno se može priznati i usluga pomoći u kući u organiziranju prehrane, pripremi i uzimanju obroka, nabavi namirnica, čišćenju i pospremanju stana, oblačenju i svlačenju, održavanju osobne higijene i obavljanju drugih osnovnih životnih potreba, a koje mu ne mogu pružiti članovi obitelji.

Centar: "Ako je došlo do pogoršanja..."

Pitali smo nadležni centar za socijalnu skrb što je s našom čitateljicom, ima li pravo na puni iznos.

I oni nam kažu kako se visina doplatka za pomoć i njegu priznaje u punom ili smanjenom opsegu, ovisno o tome postoji li potreba pomoći i njege druge osobe u punom ili smanjenom opsegu.

"Člankom 106. Zakona o socijalnoj skrbi propisano je da će centar za socijalnu skrb zatražiti nalaz i mišljenje područne ustrojstvene jedinice Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, radi utvrđivanja činjenica vezanih za zdravstveno stanje propisanih kao uvjet za priznavanje prava.

Obzirom na navedeno, a posebno ukoliko je u međuvremenu došlo do pogoršanja zdravstvenog stanja korisnice, potrebno je da se ista s punim povjerenjem obrati Podružnici, koja će sukladno važećim propisima provesti postupak preispitivanja prava na doplatak za pomoć i njegu", zaključuju.

Ako ne znate koja su vaša prava, kako ih ostvariti, ako mislite da ste u pokušaju da ih ostvarite ostali oštećeni, obratite se nama. Javite nam što vas muči, a mi ćemo umjesto vas pitati institucije, češljati zakone, inzistirati na odgovorima i pokušati doći do rješenja. I pomoći vam. Jer ako imaš pravo - ostvari ga.

Svoj problem pošaljite na reporter@novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene