U četvrtak nema nastave u osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske. Sindikati i Vlada nisu se dogovorili oko povećanja plaća.

Galerija Dino Goleš za Dnevnik Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) Ilustracija: Damir Spehar/PIXSELL Poruka na ploči (Foto: Dnevnik.hr) +2 Školske torbe na podu (Foto: Dnevnik.hr)

U štrajk će svi djelatnici u obrazovanju, a nakon općeg štrajka kreću cirkularni, koji će trajati do ispunjena zahtjeva. Oko propalih pregovora – sindikati razočarani, ministar rada staložen, ministrica obrazovanja ljutita. Zbog svega su nezadovoljni i u HNS-u.

Vezani članci Radnik u tvornici Premalo prakse za učenike? Ministarstvo planira uvesti dualni sustav za strukovno obrazovanje, ali obrtnici se bune Prazna učionica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Nadoknade izgubljenih dana u štrajku: Ministarstvo objavilo datume do kojih će škole maksimalno moći produljiti nastavu

Josip Aladrović, ministar rada, kaže: "Mi jednostavno taj pristup nismo mogli prihvatiti, ali smo iznijeli alternativni pristup koji bi poboljšao materijalni status učitelja i nastavnika u osnovnim i srednjim školama, međutim sindikatima to očito nije bilo dovoljno".

"Normalno da sam ljuta, od svakog procesa mirenja čovjek očekuje pozitivan rezultat. Mislim da je Vlada prihvatila obrazovanje kao prioritet, sad još slijedi proces dokazivanja da je to tako", kazala je pak Blaženka Divjak, ministrica obrazovanja.

Kako će izgledati tzv. cirkularni štrajk Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednim školama kaže: "O tome kada će koja županija sudjelovati mi ćemo obavještavati vas i javnost svakoga dana na tiskovnim konferencijama za idući dan". I tako će, tvrde, štrajkati do ispunjenja zahtjeva.

"Imamo veliku podršku"

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem osvrnula se na današnje propale pregovore. "Mirenje je proces uvažavanja, no važno je doći do rješenja. Ovoga puta nismo došli do rješenja, obzirom da Vlada RH nije uvažavala zahtjeve dva najveća sindikata u RH.

Naši zahtjevi su bili rast koeficijenata složenosti poslova svim zaposlenicima. U današnjem procesu mirenja došlo je do naznaka da o koeficijentima ne možemo razgovarati“, kazala je Šprem.

Napomenula je kako im je Vlada ponudila 2 posto od 1. listopada i još dva posto od 1. lipnja, a da su oni zahtijevali 6,11 posto.

"Zahtjevi sindikata nisu ostvareni, Vlada RH nije uvažila naše zahtjeve i mogli smo vidjeti da se zaposlenici ne cijene dovoljno, a sindikalni zahtjevi išli su u smjeru rasta materijalnog položaja“.

Vlada tvrdi da je ove godine već izdvojila više od 500 milijuna kuna za plaće prosvjetnim djelatnicima, no Šprem napominje kako je bitno ono što učiteljima dođe u džep.

Što se tiče sutrašnjeg štrajka, Šprem je zadovoljna odazivom. "Za sada imamo izvrsni odaziv i ogromnu podršku s terena. Naši članovi i nečlanovi sigurno su od sutra spremni boriti se za svoja prava, dostojanstvo, bolje obrazovanje i gledajući dugoročno našu domovinu.

Mislim da je dosta iseljavanja i nezadovoljstva. Svi smo svjesni da ako imamo kvalitetno obrazovanje da tada imamo osiguranu budućnost", kaže Šprem koja očekuje podršku roditelja.

"Molim roditelje da podrže učitelje u štrajku, da uvaže naše zahtjeve, jer doista je sada vrijeme da se zaposlenici bore za svoj položaj".

Otkriva kako se, prema anketama, 87 posto roditelja izjasnilo da učenike sutra neće slati u školu, te napominje kako je za sutra važno da sve županije podjednako krenu sa štrajkom kako bi krenuli sa dugotrajnim pritiskom na Vladu.

Najavila je i cirkularni štrajk. "Osmislili smo oblik štrajka koji do sada nije viđen u RH, ali je isproban na nivou Europe i polučio je izvrsne rezultate. Ovim štrajkom osiguravamo dugotrajan pritisak, a isto tako vodimo računa o učenicima i njihovim roditeljima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju