Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aladrović: "Štrajk sigurno nije ugodan"

Propalo mirenje Sindikata i Vlade, sutra počinje štrajk u školama: "Očekujemo da će cijeli sustav biti u blokadi"

Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Aktualno Galerija +0 Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Galerija 1/1 >>
Postupak mirenja između Vlade i sindikata u školstvu je propao, te sutra počinje štrajk u školama

Predstavnici sindikata nakon sastanka su izvijestili da mirenje nije bilo uspješno, te sutra počinje štrajk u školama. Sutra će se štrajk održati u cijeloj Hrvatskoj, a od petka se nastavlja u pojedinim županijama. 

Pročitajte i ovo Branimir Mihalinec (Foto: Dnevnik.hr) Burne reakcije Mihalinec i Šprem o kritikama da su izigrali nenastavno osoblje: "Prvo ljudi moraju vidjeti što je ispregovarano i kakve su plaće" Slika nije dostupna Odlučno rekli "ne" Prosvjetari ogromnom većinom odbili ponudu Vlade: "Štrajk ide dalje punom snagom!"

"Ovo je prilika da se svatko bori za vlastiti materijalni status. Apeliram na roditelje da imaju razumijevanja za učitelje. Ovo je borba za obrazovanje naše djece. Ovaj štrajk prelazi u borbu za dostojanstvo učitelja", rekla je Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, rekao je da su predstavnici Vlade na mirenju kazali da o koeficijentima ne mogu razgovarati.

"Nema argumenta s kojim bilo tko može osporiti naše zahtjeve koji su moralni. Vlada ima dovoljno novca. Očekujemo odaziv svih, očekujemo da će cijeli sustav biti u blokadi", rekao je Mihalinec.

"Cirkularni štrajk"

Objasnio je da će se sutra  na početku jutarnje smjene održati skupovi radnika, nakon čega u školama ostaju samo članovi štrajkaškog odbora.

"Bit će cirkularni štrajk, prvi dan, sutra, cijela Hrvatska će biti u štrajku, ostale dane će biti nekoliko županija iz oba sindikata zajedno. U osnovnim školama organizirat će se čuvanje djece", rekao je Mihalinec. 

Kazao je kako će od štrajka odustati kada vlada prihvati njihove zahtjeve

"Dodatak od dva posta sada, a dva kasnije nije ono što smo tražili. Ako ministrica Divjak nije Vlada, što je ona onda? Mi to ne možemo razumjeti", rekao je Mihalinec. 

Rekao je da sutra u školama neće nitko raditi, ali da je odluka hoće li roditelji slati djecu u školu na roditeljima. 

"Oni koji se neće priključiti štrajku rade sami protiv sebe", rekao je Mihalinec i dodao da će o odazivu na štrajk izvijestiti sutra na konferenciji za medije u podne. 

Aladrović: "Štrajk sigurno nije ugodan za Vladu"

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović nakon propalog pokušaja mirenja obratio se medijima i poručio da sindikati nisu prihvatili ponudu Vlade. 

"Postupak mirenja je završen, sindikati su došli sa svojim zahtjevima koje nismo mogli prihvatiti.  Vlada je iznijela ponudu za korekciju plaća od 2 posto od 1. listopada, te dodatnih 2 posto od 1. lipnja iduće godine. To je bio maksimum koji smo mogli ponuditi, a koeficijenti uopće nisu bili tema pregovora. Sindikati nisu prihvatili našu ponudu. Štrajk sigurno nije ugodan za Vladu, ali moramo poštivati naše financijske mogućnosti. Mi smo jasno dokazali želju da riješiti ovaj problem, ali sindikati nisu pristali", rekao je Aladrović i najavio pregovore o izmjenama kolektivnog ugovora. 

Podsjetimo, školski sindikati zahtijevaju povećanje koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je prije nekoliko dana da su razgovori koje Vlada vodi s predstavnicima školskih sindikata otvoreni i dobre volje. Vladina je ponuda da od 1. listopada plaće porastu za dva posto, a onda da se nastave razgovori za iduću godinu jer se mora vidjeti cjelokupna konstrukcija hrvatskog proračuna.

  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene