Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon propalih pregovora

Vrdoljak: "Ako sredstva za povećanje plaća u prosvjeti ne budu osigurana, HNS nema što tražiti u Vladi"

HNS danas neće prisustvovati koalicijskom sastanku jer su u isto vrijeme sazvali izvanredan sastanak vodstva stranke.

Kako neslužbeno doznajemo, HNS-ovcima su "od reforme datuma blagdana važnije veće plaće učitelja".

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači? Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u

Stranački vrh HNS-a odlučio je da će izaći iz koalicije s HDZ-om ako se ne povećaju plaće učiteljima i nastavnicima. Potvrdio je to novinarima predsjednik te stranke Ivan Vrdoljak nakon sastanka vodstva.

"Ako u proračunu za 2020. ne budu osigurana sredstva za povećanje plaća učiteljima i nastavnicima od 4 posto, HNS neće glasati za proračun i samim time nemamo više što tražiti u Vladi RH", rekao je Vrdoljak.

"To nije ucjena, naš je fokus na reformi, a dio je reforme popravljanje materijalnog statusa učitelja. Povećanje koeficijenata je popravljanje nepravde. Nećemo si dozvoliti da sjedimo u Vladi i glasamo kontra prijedloga premijera. Onda ćemo se razići jer ne vodimo iste politike", kazao je Vrdoljak.

Na pitanje je li se čuo s premijerom, kazao je da jest. "Mi smo već nekoliko puta pričali o tome. Naš je fokus na reformi, a premijer, naravno, ima fokus na kapacitetima proračuna. Vrlo smo ugodno razgovarali, ali ako nema povećanja od 4 posto nema smisla da ostajemo u Vladi", naglasio je Vrdoljak.

Analiza Mislava Bage

"Ja bih ipak ovome dao jednu rezervu. Ovo je Hrvatska. Vidjeli smo, svašta se događalo nekoliko zadnjih godina na političkoj sceni. Činjenica je da je HNS ušao u koaliciju s HDZ-om, želeći napraviti reformu obrazovanja. Netraženjem većih plaća i popuštanjem, HNS bi politički kapitulirao i bio bi nevjerodostojan prema svemu zbog čega su, kako kažu, ušli u koaliciju s HDZ-om", izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago.

"HNS tvrdi da je razgovarao s Plenkovićem. Što se tiče HDZ-a, Plenkovića i njegovih najbližih suradnika za sada nema popuštanja. Trebali su se sastati ta dva izaslanstva. Do tih sastanaka će zasigurno doći u idućim danima. Ministar Marić prijedlog proračuna u iduća dva tjedna mora predočiti Vladi i Saboru, tako da su dva tjedna dovoljan prostor da se postigne neki dogovor ili ne postigne“, rekao je Bago.

Podsjetimo, postupak mirenja između Vlade i sindikata u školstvu je propao te sutra počinje štrajk u školama. Najavili su to danas čelnici većinskih školskih sindikata nakon neuspjelog mirenja s Vladom, koja je odbacila njihove zahtjeve za 6-postotnim povećanjem plaća u školstvu.

Nakon drugog kruga mirenja Vlada nije udovoljila njihovim zahtjevima za povećanjem koeficijenata složenosti poslova u sustavu obrazovanja od 6,11 posto. 

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene