Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Točno u podne

VIDEO Otkriveni detalji inauguracije Kolinde Grabar Kitarović

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svaki od dosadašnjih predsjednika na inauguraciji je uveo nešto novo pa u tom smislu Kolinda Grabar Kitarović neće biti izuzetak. Analizira Mislav Bago.

Najvažniji dio protokola koji je početak u predsjedničkoj dužnosti Kolinde Grabar Kitarović ostat će isti kao i prethodnih pet puta.

Sve će početi nekoliko minuta prije podneva 15. veljače. Tada će na Markov trg početi dolaziti najvažniji gosti među kojima će biti i bivši predsjednik Stipe Mesić, predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović, predsjednik Sabora Josip Leko...

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve je spremno FOTO Pogledajte generalnu probu inauguracije Slika nije dostupna Pripreme za inauguraciju Na Markovom trgu u nedjelju osam šefova država

Konačan popis uzvanika znat će se deset dana prije samog događaja, a inauguraciji će, u crvenim svečanim odorama nazočiti i garda.

Doći će i buduća predsjednica s obitelji. Nacija će po prvi puta vidjeti predsjedničku obitelj kako zajedno dolazi na Markov trg. Pozornica ispred Crkve Svetog Marka neće biti natkrivena.
Kolinda Grabar Kitarović prisegnut će pred predsjednicom Ustavnog suda. U prvom redu će biti svi državni dužnosnici. Po želji predsjednice, na Markovom trgu bi trebalo biti i dosta građana. To su njezine želje, no protokol sve to treba organizirati.

Je li uobičajeno da se uvode novosti u više-manje poznati protokol?

I je i nije. Predsjednik Mesić je uveo neku novost - nije stavio lentu, a inzistirao je da se rukuje samo s predsjednikom Ustavnog suda jer mu se neki ustavni suci nisu odgovarali. Predsjednik Josipović je htio orkestar, no bilo je previše hladno pa nije bilo orkestra nego zbor. No, to su sve neki sitni detalji.

Inauguracija Kolinde Grabar Kitarović razlikovat će se od ranijih - Evo i po čemu!

Jedino što predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, osim riječi prisege koje će izgovarati buduća predsjednica, mora naučiti stavljati predsjedničku lentu. Ona se nalazi u Uredu predsjednika, čeka 15. veljače.

Izračun troškova, doznajemo, napravljen je prema troškovima inauguracije Ive Josipovića koja je stajala otprilike 600.000 kuna.

Za nastup se pregovara, kako doznajemo i s ansamblom LADO, a cijela bi ceremonija trebala trajati duže od uobičajenih pola sata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene