Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komentirao 'slučaj Perković'

Kajin za promjenu Ustava kako zločini ne bi zastarjevali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare, komentirajući 'slučaj Perković', kako se svi moraju konačno razračunati s prošlošću, te da mu nije jasno zašto su neki zastupnici u Saboru bili protiv moguće ustavne odredbe da ne zastarjevaju ubojstava s političkim predznakom.

"To nije odredba koja bilo koga isključuje. Oni koji su to radili i u tome sudjelovali neka odgovaraju, kao što odgovaraju oni koji su počinili ratni zločin na prostoru Hrvatske", kazao je Kajin dodavši kako "ne smijemo biti zarobljenici naše prošlosti jer za to nema potrebe", već se "od te prošlosti moramo odvojiti".

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 25 Pitanje ovlasti Predsjednik Republike može suspendirati izbor šefa DORH-a? Čelnik Ustavnog suda objasnio kako stoje stvari Ustavni sud Njemačke Primjer Njemačke Ustavni sud odlučio: Ekstremno desna stranka Domovina ostaje bez državne potpore

>> Milanović: HNS ima 8 tjedana da se informira o promjenama Ustava

Jasno je da se ne može ljudima koji su sudjelovali u političkim motiviranim ubojstvima suditi na temelju kaznenog zakona jer su djela u zastari, pa ne preostaje ništa drugo, ako se želimo osloboditi te stranice povijesti, nego promijeniti Ustav, poručio je Kajin.

Govoreći o odnosima između Istre i Zagreba, Kajin je istaknuo kako nitko nikada od devedesetih godina do danas nije vodio žešći rat sa središnjom vlašću od "njegovih bivših drugova" iz IDS-a. "Taj se rat vodio na dvjema tezama, i to usporedbom Zorana Milanovića s Franjom Tuđmanom, te tezom da će Rijeka preuzeti Istru kroz neku fantomsku zajednicu općina Rijeka", rekao je Kajin dodavši kako Istra nikada nije bila zastupljenija u državnom proračunu no što je to danas.

Po njegovim riječima, sve što Istra nije ostvarila u vrijeme "otvorene kohabitacije bivšeg župana sa Sanaderovom Vladom" ostvarit će sa sadašnjom Vladom jer "nikad veće investicije nisu bile usmjerene prema Istri nego danas". U prilog tomu kazao je da se ove godine u Istru ulaže 1,3 milijarde kuna proračunskog novca u razne investicije, među kojima su proširenje Istarskog ipsilona, gradnja četiri broda u Uljaniku za potrebe Jadrolinije, sanacija bolnice u Puli, gradnja brojnih rotora i dr.

Smatra da upravo na tom proračunskom novcu Istra temelji svoj razvoj, jer samo s proračunima općina, gradova i županije u visini od 1,5 milijardi kuna ne bi mogla ostvariti sve investicije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene