Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Jeftinije u inozemstvu

Zbog najskupljeg goriva u povijesti Hrvati po njega idu preko granice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Provjerili smo cijene goriva u susjednim zemljama i usporedili ih s cijenama u Hrvatskoj.

Gorivo u Hrvatskoj poskupjelo je najviše u povijesti! Naši su reporteri bili u susjednim zemljama i usporedili cijene s onima u Hrvatskoj. Trenutačno Hrvati plaćaju najviše za benzin i dizel.

Pročitajte i ovo Marko Biočina, reporter Dnevnika Nove TV i voditelji Dnevnika Nove TV Poskupljenje goriva Što nam slijedi ako se ostvari crni scenarij i dođe do prekida transporta nafte: "Cjenovni udar već je u Hrvatskoj" Benzinska crpka loša vijest Novi udarac po džepu za vozače: Od utorka poskupljuje gorivo

Slovenske benzinske postaje stanovnicima Rijeke i okolice najbliže su za kupnju jeftinijeg goriva. Razlika nije velika, 20-ak lipa, no obavi li se i druga kupnja - gorivo se isplati.

Mogli bi hrvatski trgovci naftnim derivatima ostati kratkih rukava i što se tiče turista. Slovenci, ali i drugi gosti biraju jeftinije gorivo pa mnogi prije puta u Hrvatsku - toče u Sloveniji.

Litra benzina u Sloveniji stoji 9 kuna i 89 lipa, u Bosni i Hercegovini 8 kuna i dvadeset lipa, Mađarskoj devet kuna i 53 lipe, a Srbiji 8 kuna i sedamdeset pet lipa po litri. U Hrvatskoj 10 kuna i 24 lipe.

Od danas nove cijene goriva - u četiri dana najveće poskupljenje ikada!

Litra dizela najjeftinija je u Bosni i Hercegovini, 8 kuna i dvadeset lipa, a najskuplja u Hrvatskoj devet kuna i 49 lipa. Stoga ne čudi što - Slavonci koji žive bliže granici toče u Srbiji.

Odličan promet ima benzinska postaja u BIH uz granicu blizu Metkovića.  Jeftinije je gorivo i u Mađarskoj gdje tamošnji prijevoznici spuštaju cijene zbog pojeftinjenja.

I tako se cijene u Mađarskoj spuštaju, u drugim državama stagniraju, a samo u Hrvatskoj rastu - iako je ministar Maras izjavio da povećanje trošarina ne bi trebalo utjecati na cijenu goriva.

'Kada raste cijena goriva...'

Što kažu gospodarstvenici i prijevoznici, hoće li doći do lančanih poskupljenja usluga, no najvažnije - povećanja cijena hrane? Na ovo pitanje odgovara reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen:

'Podsjetit ću vas, kada cijene goriva rastu tada vrlo brzo rastu i cijene ostalih proizvoda. No, kada cijene goriva padaju te trendove ne prate ostali proizvodi.

Proizvođaći se tada pravdaju ulaganjem u kvalitetu, nove proizvode i slično.

'Sve su to loše strane loših politika'

S obzirom da je u Hrvatskoj u nekoliko dana gorivo poskupjelo za 50 i više lipa, što zbog trošarina, što zbog cijene nafte, najvjerojatnije, nažalost, možemo očekivati i povećanje cijena ostalih proizvoda koji ovise o cijeni goriva.

Prijevoznici su, podsjećam, najavili prosvjede zbog visokih cijena goriva, a isto tako su rekli da će u svoja vozila točiti izvan Republike Hrvatske, u drugim, susjednim zemljama, jer tamo je jeftinije.'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene