Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAVALI NARODE

DAJE IH BESPLATNO ALI - DŽABA Mandarine s Brača bi podijelio, ali ih nitko ne želi brati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Juraj Matulić htio je podijeliti svoje mandarine koje rastu na Braču, ali na pozive raznim domovima i ustanovama nije odgovorio baš nitko.

Juraj Matulić svoje umirovljeničke dane često provodi u voćnjaku na Braču. Grane na njegovih tristotinjak stabala mandarina savile su se pod slatkim teretom, ali Matulić nema puno razloga za radost. Prodaja ove godine nije išla, pa ih je sve odlučio razdijeliti. Zvao je u razne ustanove, domove starih i mladih, nudio im svoje mandarine badava. Odaziv je bio ravan temperaturi smrzavanja. 

"Zvao sam ih neka dođu, neka uberu koliko god žele. Mogu to sami pojesti, mogu podijeliti. Ma, što se mene tiče mogu ih i prodavati. Ali nije se javio nitko živ", priča nam Matulić, koji je svoj radni vijek proveo kao liječnik u Splitu. 

Nasad mandarina Matulić posjeduje na rodnom mu Braču, u dolini koja se nalazi na putu od Postira prema Dolu, gdje i ostali Bračani uzgajaju mandarine. Nekad je imao oko 600 stabala, no prije nekoliko godina sam ih je prepilio 300. 

"Ova moja sorta sazrijeva dosta kasno, ali su mandarine zato slatke, puno slađe od onih neretvanskih. Ni to ne pomaže, otkupljivači nisu zainteresirani jer je tržište prezasićeno upravo neretvanskim mandarinama", kaže Matulić. 

I doista, urod mandarina u dolini Neretve ove godine je bio izniman, prema nekim informacijama čak 90 tisuća tona. Zbog embarga na izvoz u Rusiju, koja je bila veliko tržište našim uzgajivačima mandarina, većina ih je završila u Hrvatskoj, čije su potrebe svega petnaestak tisuća tona. 

Vjerojatno zbog toga otkupljivači nisu ni zainteresirani za neke druge mandarine, a posebno za ove koje kasnije dozrijevaju. "Mi smo za naše potrebe ubrali možda jednu tonu. I ranijih godina sam poklanjao dvije do tri tone dječjim ustanovama i staračkim domovima jer smo uvijek imali više nego što možemo prodati", kaže Matulić, koji je prije neki dan sa stabla kojeg je obrao skinuo oko 45 kilograma mandarina. A u tom polju gdje Bračani uzgajaju mandarine zasađeno je oko 10 tisuća stabala, što znači da na Braču trenutno ne znaju što će s gotovo 450 tona mandarina. 

Stoga Matulić poziva sve koji su željni mandarina da dođu i uberu koliko god žele. "Neka mi se jave, samo neka dođu i beru. Hoće li ih pojesti ili prodati meni je svejedno. Manje me duša boli nego kad ih gledam kako padaju i propadaju", kaže Matulić, dodajući da bi i ostali uzgajivači sigurno pristali donirati svoje mandarine jer ni oni ne znaju kud s njima. 

Ukoliko želite besplatno ubrati bračke mandarine možete se javiti Matuliću na broj 098 173 8632.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene