Embargo na naftu
Embargo na naftu Foto: Frank Hoermann/SVEN SIMON/DPA/Pixsell

Kremlj je u srijedu upozorio da će sankcije Europske unije na rusku naftu pogoditi globalno energetsko tržište i dodao da Moskva može preusmjeriti izvoz da ograniči vlastite gubitke.


Čelnici EU-a ovaj su se tjedan dogovorili o embargu na uvoz ruske sirove nafte. Cilj je do kraja godine zaustaviti 90 posto ruske prodaje nafte državama Europske unije.

"Ove će sankcije negativno utjecati na cijeli kontinent - na Europljane, na nas i na cijelo globalno energetsko tržište", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Više od četvrtine europske nafte stizalo je iz Rusije 2021., a EU je 2021. činila gotovo polovicu ukupnog ruskog izvoza sirove nafte i naftnih derivata, prema Međunarodnoj energetskoj agenciji (IEA).

Cijene energenata porasle su na višegodišnje maksimume otkako je Rusija 24. veljače napala Ukrajinu, što je izazvalo porast inflacije na najvišu razinu u jednoj generaciji i strah od krize zbog životnih troškova u Europi i Sjedinjenim Državama.

Jasminko Umičević - 2 Stručnjak o embargu EU-a na rusku naftu: "Činjenica je da je Viktor Orban svojim ucjenama uspio 30 dana držati EU kao taoca"

Gazprom rafinerija u Rusiji EU postigao dogovor o zabrani uvoza ruske nafte: "Time se reže golemi izvor financiranja njihovog ratnog stroja"

Indija profitirala?

Iz Kremlja poručuju da je Moskva već počela preusmjeravati opskrbe iz Europe nakon uvođenja sankcija. Jedna od tih država je i Indija koja je najviše profitirala od prekida ruskih opskrba, kupujući rekordnu količinu ruske nafte uz velik popust u odnosu na tržišne cijene.

"Ovo je ciljana, sustavna akcija koja će nam omogućiti da minimiziramo negativne posljedice", zaključio je Peskov.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju