Hrvoje Bujas
Hrvoje Bujas Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Udruga Glas poduzetnika (UGP) u utorak je pozvala sve poduzetničke udruge i sindikate na zajednički pritisak odnosno na jasno i javno zalaganje za manje poreze i namete kako bi radnici imali veće plaće.


"Pozivam sve predstavnike svih poduzetničkih udruga, kao i sve sindikalne vođe da počnu raditi u interesu svojih članova, a posebice radnika i napokon se jasno i javno zalagati za manje poreze i namete kako bi radnici imali veće plaće", poručio je predsjednik UGP-a Hrvoje Bujas. "Treba prestati 'držati svijeću' vladajućima te se iskonski i neovisno boriti za smanjivanje nameta, kao i birokracije koja nas kao društvo guši".

Lopta s natpisom Corona Ako ste za vrijeme pandemije dobili pomoć od države, novac možda morate vratiti: "Kakva je to stimulacija, država mora činiti više"

Udruga Glas poduzetnika je dala podršku Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) i njihovom prijedlogu reformi o poreznom rasterećenju rada. "Drago nam je što je i HUP primijetio da postoji problem u Hrvatskoj koji je nužno što prije riješiti kako bismo osigurali kvalitetan i dostojan život svih. Osim toga, svjesni smo problema da je veoma teško zadržati stare radnike, kao i privući nove, pogotovo zbog visokih opterećenja koje imaju poduzetnici", ističu.

Podsjećaju i kako od svog osnutka, prije dvije godine, govore o potrebnim gospodarskim reformama koje će olakšati poslovanje poduzetnicima i obrtnicima te potaknuti rast i razvoj hrvatskog gospodarstva, kao i povećanje plaća radnika.

Hrvoje Bujas Što bi Vlada trebala učiniti da se ostvari rast plaća i ublaži inflacija? Udruga Glas Poduzetnika ima konkretne prijedloge

Iz UGP-a također podsjećaju kako se od svog početka zalažu za promjene kako bi se pomoglo poduzetnicima i obrtnicima te ponajviše da ih se rastereti od nepotrebnih parafiskalnih nameta i doprinosa.

"Mi se zalažemo za to da se postupno smanji stopa PDV-a na 20 posto svima, a ugostiteljima i uslužnim djelatnostima odmah na 13 posto kako bismo doista imali konkurentan sustav u EU okvirima, te da se smanje porezne stope na dohodak na jedinstvenih 10 posto, tzv. flat rate. Također, smatramo da je nužno da se Zakon o doprinosima korigira u smjeru kako bi se ostavila mogućnost poduzetnicima-početnicima, majkama-poduzetnicama da plaćaju doprinose na ono radno vrijeme koje rade i/ili mogu financijski izdržati", ističu iz UGP-a.

Zalažu se i za uvažavanje prijedloga vezanih za poboljšanja tretmana Porezne uprave prema paušalnim obrtima. Predlažu da Porezna uprava za sada takve propuste svede na mjeru opomene, predloži poslovni model za ljude koji po njima pripadaju u prikriveno zapošljavanje i da se ponudi rok od šest mjeseci kako bi se navedeni paušalisti prilagodili tome.

"Osim toga, nivo ulaska u sustav PDV-a treba biti minimalno milijun kuna godišnjeg prihoda. I smatramo da je nužno da se uvede trajno ukidanje akontacije poreza na dobit", navode iz Udruge, uz napomenu kako su to samo neke od mjera koje bi mogle pridonijeti razvoju i povećanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

UGP stoga poziva sve poduzetničke udruge, uključujući HGK, HOK i HUP, sve sindikate i njihove vođe da im se pridruže "u borbi za bolje sutra i bez fige u džepovima, a u interesu svojih članova".

"Svi mi želimo veće plaće i što manje birokrata i birokracija, a više efikasnog javnog sektora. Za navedeno, potrebno je povećati plaće našim medicinskim sestrama, učiteljima, policajcima, vatrogascima… a drastično smanjiti onaj neproduktivan birokratski sustav koji je postao svrha samom sebi", poručili su iz UGP-a.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju