Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Saborska bomba

Jovanović: Vrh HDZ-a je kriminalna organizacija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'U vrhu HDZ-a je kriminalna organizacija', poručio je premijerki SDP-ov Željko Jovanović.

SDP-ov zastupnik Željko Jovanović prozvao je u Saboru vrh HDZ-a kao 'kriminalnu organizaciju, u smislu političke odgovornosti', na što mu je predsjedavajući Vladimir Šeks oduzeo riječ i izrekao opomenu, ocijenivši da je riječ o 'tvornoj uvredi, kleveti i klevetničkoj objedi'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zanimljiva karta Evo koja su najčešća prezimena u Europi! Slika nije dostupna Pregled tjedna Ivane Pezo Evo što je obilježilo protekli tjedan!

>> Hebrang: Ovo je najtužniji dan u Saboru u zadnjih 20 godina

>> Holy: Pola Vlade treba zatvoriti da bi se zatvorilo poglavlje 23

Jovanović je, tijekom aktualnog prijepodneva, premijerku Jadranku Kosor upitao hoće li podnijeti ostavku, 'budući da je otkriveno kako se tajno sastala' s Damirom Polančecom, optuženim da je kao potpredsjednik vlade vodio zločinačku organizaciju'. 'Ni u jednoj normalnoj, pristojnoj državi premijeri se ne sastaju tajno s onima koji su optuženi da vode kriminalnu organizaciju. Ako se kradom i sastanu, kad javnost to otkrije, podnesu ostavku. Hoćete li vi podnijeti ostavku', upitao je Jovanović premijerku.

Kosor: Neću podnijeti ostavku

Kosor mu je odgovorila da neće podnijeti ostavku. 'Znam da biste vi to željeli, jer znate da bi se zaustavile istrage, jer više za njih ne bi bilo političke volje, ali neću podnijeti ostavku. Nastavit ćemo još jače i žešće i prema Tržnicama i prema Daimleru i svemu na što nadležna tijela naiđu', poručila je. Jovanoviću je spočitnula da je 'digao ruku protiv Državnog odvjetništva'. 'Prozivate mene jer se bojite da bismo mogli doći do nekih od vaših vrata', dodala je.

Objasnila je da je Polančec, u trenutku kad se s njim sastala, u nekim slučajevima bio optužen, a u nekim osumnjičen, ali da se SDP-ovi dužnosnici sastaju s njihovim zastupnikom Zoranom Vinkovićem koji je optužen za zlouporabu dužnosti. 'Vi ste u Osječko-baranjskoj županiji bili u koaliciji s onim tko je tada u prvom stupnju bio osuđen za ratni zločin i nastavili ste kontakte. O kakvim se tajnim sastancima tamo radilo', upitala je premijerka SDP-ovce.

Šeks: To je uvreda za 220 tisuća članova HDZ-a

Nezadovoljan odgovorom, Jovanović joj je uzvratio da je Polančec svojim svjedočenjem pred saborskim istražnim povjerenstvom razotkrio da se o svemu odlučivalo u vrhu HDZ-a. 'Njegovo svjedočenje potvrđuje da je vrh HDZ-a, u smislu političke odgovornosti, kriminalna organizacija koju treba što prije i što dalje otjerati od vlasti', rekao je Jovanović i izazvao burnu reakciju iz HDZ-ovih klupa te predsjedavajućeg Šeksa.

'Ovo je tvorna uvreda, kleveta, klevetnička objeda, izustiti da je HDZ zločinačka organizacija. Najmanje što vam mogu izreći je opomena, jer ste uvrijedili 220 tisuća članova HDZ-a i cijelu hrvatsku javnost. To je žalosno i tužno, a ono što ste izrekli da bi vrh HDZ-a trebao sjediti u zatvoru su prljave insinuacije. Davno smo vas pročitali', rekao je Šeks Jovanoviću. I premijerka Kosor je, odgovarajući na slijedeće zastupničko pitanje, najavila da neće dozvoliti takve kvalifikacije i 'vraćanje u vremena prije 20 godina', te da će 'poduzeti određene korake'. (Hina)

Je li zastupnik Jovanović pretjerao s izjavom o HDZ-u?

  • Da
  • Ne
  • Ne zanima me

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene