Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna Ivane Pezo

Evo što je obilježilo protekli tjedan!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novu smo godinu dočekali uz pjesmu i ples. No, optimizam je s novim porezima, poskupljenjima i prvim potezom Milanovićeve Vlade brzo splasnuo. Dok građane pozivaju na štednju i odricanje, oni većim plaćama nagrađuju svoje dužnosnike.

Slavlje i optimizam za početak 2013.

Bučno i veselo. Uz vatromet, šampanjac, pokoji zalogaj i svatko sa svojim željama. ‘Puno sreće, ljubavi i veselja, da nam bude bolja nego 2012. godina' , poželjeli su s gradskih trgova odlično raspoloženi građani.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović novogodišnju čestitku uputio je putem interneta i društvenih mreža. Građanima je zahvalio na strpljenju, poručivši im da će se u predstojećoj i oni morati pobrinuti za sebe. A s premijerovom čestitkom nastavili smo po starom obrascu i s novim cijenama. Skuplji kruh, mlijeko i lijekovi su još jedan udar na novčanike.

‘Smiješna je ova Vlada. Oni misle uvođenjem kojekakvih poreza namiriti dug. To nas neće izvaditi', rekao je Tomislav Gebej kojem je ukidanje nulte i uvođenje stope PDV–a od 5 posto, opterećenje za kućni budžet.

Državni adut zvan turizam, dočekao je niži porez. Osim u dostavi, gdje je nastala prava zbrka. Ista hrana, dvije stope PDV–a. Pa se nemojte začuditi ako vam obrok u restoranu bude jeftiniji od narudžbe za van.

Početak fiskalizacije- bez poteškoća


Uz negodovanje pojedinaca, s prvim minutama 2013., dobro je prošlo i s toliko spominjanom fiskalizacijom. Umreženi ugostitelji više neće moći tražiti način kako izbjeći porezne škare, a novac, koji pripada državi, preusmjere u svoje džepove. ‘S današnjim danom se više ne može muljati’, poručio je, između ostalog, zamjenik ministra financija Boris Lalovac.
Ministar financija, koji je sve promjene dočekao na odmoru u Dubaiju, uskoro na teren šalje inspektore.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Rast minimalne plaće - 3 Rastu plaće Dobre vijesti za radnike, ali poslodavci u problemima: "Jedino što mi možemo napraviti jest da dignemo cijene"



Neopravdano povećanje plaća direktorima

Dok država jednima uzima, drugima daje. Banski su dvori ispatili povišice na državnim pozicijama instaliranim kadrovima, direktorima Zavoda i agencija. 'Da svi ti dužnosnici budu adekvatno valorizirani za ono što im predstoji, a to su velike reforme', obrazložio je kratko sa sjednice Vlade ovu odluku ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

‘Za više desetaka čelnika je smanjena plaća, za 4 je povećana', rekao je, 'pak, ministar uprave Arsen Bauk.
No, plaće veće za 20 posto dočekane su na nož. Negoduju sindikati, ali i oporba. ‘Radim tu 20 godina, osjećam se prevarenom i izigranom’, rekla je Željka Frgačić iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u Mirovinskom osiguranju.

'Za njegovu Vladu i dužnosnike stanje je izvanredno, ali u pozitivnom smislu. Njima je stvarno izvanredno', poručio je HDZ-ov Gordan Jandroković.

Ali će se, što neki ministri i ne kriju, poput većine Hrvata idućih dana spustiti niz padine europskih skijališta. Nema krize kad je skijanje u pitanju. Na rate i s punim prtljažnicima pravac u Nassfeld, Francusku, Kronplatz, Veldensee i Innsbruck.

Predizborna retorika


‘Tu crvenu peronosporu ćemo morat riješit', tim je riječima šef HDZ-a Tomislav Karamarko startao i pojačao retoriku prema političkim rivalima. No, i oni su bacili rukavicu, ali u svoje dvorište.

‘Dosta je nametnutog straha Istrijanima. Nema više tko je jamio, jamio je. Istra neće biti Kalabrija ili Sicilija i njome se neće upravljati kao mafijom', kaže SDP-ov kandidat za župana. Damir Kajin zaigrao je protiv IDS–a i pomrsio koalicijske račune. U političku utakmicu za župana kreće s potporom SDP–a, a stranka iz koje je izbrisan uvjerava da koalicija ne puca, ali premijeru otkazuje poslušnost.

'Ja se više neću pojavljivati na sastancima koalicijskih partnera do izbora. Ne želim se više sastajati s takvim osobama', jasan je bio predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić. U nezavidnom je položaju i njihov ministar turizma u Milanovićevoj Vladi. Veljko Ostojić o ostavci ne razmišlja, ali logično mu je da, ako se neke stvari u koaliciji radikalno promijene, da je i ta opcija moguća. Pitanje je samo koliko će potrajati pat pozicija.

>> Serveri podnijeli i subotnju kupovinu, bez zastoja zaprimili gotovo 4.000.000 računa

Progovorio Jakovina

Na ostavku ne pomišlja SDP-ov ministar poljoprivrede. Uporno je tajio identitet mladog poduzetnika, kojem je prodao svoju zaduženu tvrtku. Progovorio je, ali kad je razotkriven.
‘Zašto bi netko kupio tvrtku koja je u minusu i u dugovima? – To nije fikus tvrtka, mi smo ulagali. Mi nismo ni Fimi media, ni Soboli, ni Masol’, rekao je Tihomir Jakovina.

Prijam bez Josipovića

‘Jednog premijera sam morao podsjetiti na ‘Hristos se rodi’, a danas sam doživio da me drugi premijer, premijer Milanović, podsjeća. Mir božji, Hristos se rodi', poručio je predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac s primanja za pravoslavni Božić. Šef države Ivo Josipović nije prešao preko burne svađe s Pupovcem, pa je s tradicionalnog božićnog slavlja, prvi put, izostao.



Vlada ne odustaje od dvojezičnosti


Uz zalog hrvatsko–srpskoj suradnji s primanja je odaslana i dobrodošlica uvođenju dvojezičnih natpisa u 20-ak općina.
Premijerova kritika

Ali i premijerova prozivka kritičarima zdravstvenog odgoja. Dok nastavnici upozoravaju da su problemi u školama bačeni u drugi plan, Milanović se pita što bi bilo da on osnuje udrugu roditelja: 'Evo recimo, gradivo iz povijesti s kojim se ja kao roditelj ne slažem. Ni moja supruga, ni naši prijatelji i ne želim da moj sin to polaže i da tako odgovara. Bi li to bio ispravan potez? Mislim da ne', kazao je Milanović, koji se proteklih dana nije uključivao u polemiku oko zdravstvenog odgoja.

Vladin tim za spas

Nakon godinu dana vrludanja, Vlada se odlučila pomaknuti s mrtve investicijske točke. Cijeli timovi trebali bi ubrzati procedure koje su dosad toliko zapinjale. Na pomacima inzistira i Pantovčak. 'Očekujem da ozbiljno porade na jačanju investicijske klime, otvaranju novih radnih mjesta, jačanju socijalnog partnerstva', kazao je Josipović.

Hrvatski odgovori Srbiji


‘To je nastavak pravosudne agresije Srbije na Hrvatsku’, tim je riječima bivši potpredsjednik Sabora prokomentirao nove srbijanske optužnice protiv njega, Ivana Vekića i Tomislava Merčepa. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić uz odbijenicu ih je vratio u Beograd. 'Odlučio sam odbiti te zahtjeve. Po optužnicama neprijateljske vojske mi postupati nećemo', poručio je Miljenić.

>>
U ovim gradovima se uz hrvatski uvodi i srpski

'Slučaj Čačić' stigao na sud


Uskoro ćemo doznati kada, kamo i na koliko dugo Radimir Čačić ide u zatvor. Mađarski spis stigao je u Zagreb. Suci će odvagati kaznu, ali se moraju držati ultimatuma. Među ostalim, Čačića ne smiju pomilovati.'Veliki manevarski prostor ne postoji', izjavio je njegov odvjetnik Čedo Prodanović.



Žena napala vuka


‘Nisam gledala šta je, ni kako je, samo sam trzala, on sebi, ja sebi. Ali on je nju već pridavio, kad je pridavio, on je pustio. One su dolje negdje otišle', rekla je Jelena Lasić iz Berinovaca pokraj Imotskog koja je golim rukama ovce zaštitila od vukova te tako postala 'imotska heroina'. Šumske su zvijeri već viđali, ali mještani su teško mogli dokazati da je stado napao vuk. Naime, tek tako mogu do ionako male odštete.

Recept za dugovječnost


Najstariji Hrvat, Andrija Prlić rodio se prije 105 godina. Nije mu uvijek bilo do gange, a kroz život ga je vodila samo jedna misao.‘Ljubav je sve’, rekao je Andrija Prlić iz Velike Kopanice pokraj Đakova.

Budućnost novih naraštaja

Puno ljubavi trebat će bebama, rođenima u prvim minutama nove 2013. Sreća bi bila i veća da imamo pravi baby boom! Ali pogled na te mališane ulijeva nadu da sve što im ova godina donosi ipak neće biti tako loše. Dobrodošli na svijet!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene