Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aktualno prijepodne

Hebrang: Ovo je najtužniji dan u Saboru u zadnjih 20 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aktualno prijepodne u Saboru obilježile su uvrede vladajućih i oporbe.

Polemika između HNS-ovca Gorana Beusa Richembergha i potpredsjednika vlade Ivana Šukera izazvala je danas prvu stanku koja je u aktualnom prijepodnevu određena na zahtjev klubova, koji su nakon stanke jedni druge optužili za neprimjerene diskusije, ispod civilizacijske razine. Beus Richembergh Šukera je upitao je li kao ministar financija znao što mu radi državni tajnik Mladen Barišić, kojega se dovodi u vezu s namještanjem poslova za tvrtku Fimi Media, na što mu je Šuker uzvratio da 'u svom tradicionalnom stilu sudi i presuđuje'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oporba u Saboru 'Zakon o golfu sklopljen je u tajkunskoj radionici vlade' Slika nije dostupna Prepucavanje Vlast i oporba: Ne žele sudbinu Grčke, ali nemaju ni rješenja

>> Holy: Pola Vlade treba zatvoriti da bi se zatvorilo poglavlje 23

>> Kosor: Od zakona se ne odustaje, samo ga 'modificiramo'

Naglasio je da Barišić ni za što službeno nije optužen, a Beusu Richemberghu spočitnuo da 'voli podmetati i suditi'. 'Ali, kada ste vi u pitanju, onda se ne ponašate isto pa tako ni u slučaju kada ste kao dogradonačelnik u Velikoj Gorici u dječji vrtić zaposlili osobu koja je u Sloveniji osuđena kao narko diler', ustvrdio je Šuker.

Mogu reći da smo tu malo pretjerali. Sve drugo je normalan politički diskurs Zoran Milanović Hebrang o prošlim vremenima

'Jasno mi je da na moje pitanje ne možete odgovoriti ni da ni ne, jer ako je odgovor da, onda bi to značilo da ste suučesnik, a ako je ne, znači da ne znate raditi svoj posao', uzvratio mu je HNS-ovac, na što je predsjednik Kluba HDZ-a Andrija Hebrang zatražio stanku, nakon koje je izjavio da mu je današnji dan najtužniji dan u Saboru u posljednjih 20 godina.

Oporbu je optužio da vrijeđa vladu i ide ispod civilizacijske razine, a kao primjere je naveo izjavu Mirele Holy (SDP) da će prije zatvaranja pregovaračkog poglavlja 23 trebati 'zatvoriti pola vlade' te istup Gordana Marasa (SDP), za kojega Hebrang tvrdi da vrši pritisak na pravosuđe. Holy je optužio da je saborsku govornicu pretvorila u sudnicu i 'vratila u vremena kad su se u sabornici izricale presude i uništavale sudbine'.

Crne i crvene kronike

Svima je jasno da nitko ovdje nije trpao vladu u zatvor niti misli da je nekom iz vlade mjesto u zatvoru Zoran Milanović Komentirao je i izjavu SDP-ovke Romane Jerković da o radu vlade 'čita u crnim kronikama'. 'Ma nemojte, ja mislim da se o tome čita u crvenim kronikama', rekao je Hebrang, upitavši SDP-ove zastupnike je li im namjera vrijeđati ili zaustaviti borbu protiv korupcije, jer se boje da će ih ta borba zahvatiti. Hebrang se požalio da se uvrede kakve su danas izrečene 'nisu čule ni pod tuđinskom ni pod nedemokratskom vlašću' te zatražio od predsjednika Sabora Luke Bebića da primijeni Poslovnik i neprimjerene kvalifikacije kažnjava opomenama.

Zoran Milanović (SDP) uzvratio je da je izjava Mirele Holy bila gruba, ali da je u demokratskim državama dopuštena igra riječi. 'Svima je jasno da nitko ovdje nije trpao vladu u zatvor niti misli da je nekom iz vlade mjesto u zatvoru. No, notorno je da je Damir Polančec bio u zatvoru i da je protiv njega podneseno nekoliko teških kaznenih prijava. Ako vas to vrijeđa', rekao je Milanović. HDZ-ovcima je uzvratio da i oni 'insinuiraju i nabacuju optužbe protiv članova SDP-a, gradonačelnika protiv kojeg su podnesene pa odbačene prijave'.

'Politički stav ne treba isticati kroz uvrede'

Zlatko Koračević (HNS) kazao je, pak, da je u potpunosti suglasan s ocjenom da se politički stav ne treba izricati kroz uvrede. Ustvrdio je, međutim, da je ministar Šuker u odgovoru na zastupničko pitanje optužio HNS-ova zastupnika 'za nešto što ne odgovara istini'. 'Pravila trebaju vrijediti i za jedne i za druge i moramo imati tu razinu odgovornost pa izbjegavati odgovore kakve smo čuli od ministra Šukera. I to je nešto zbog čega treba izreći opomenu', zaključio je Koračević, nakon čega su zastupnici nastavili s pitanjima premijerki i članovima vlade. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene