Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović nazočio je u Rimu vojnoj paradi povodom Dana Talijanske Republike i 150. godišnjice ujedinjenja Italije u društvu 40-ak predsjednika država.


U paradi je sudjelovalo 5239 vojnika, 460 civila, 412 vozila i devet zrakoplova i ona je bila, kako je rekao novinarima Josipović 'zapravo presjek talijanske povijesti od ujedinjenja do današnjih dana'. Predsjednik Josipović iskoristio je prigodu i za kraće razgovore sa stranim državnicima među kojima s američkim potpredsjednikom Josephom Bidenom, talijanskim premijerom Silviom Berlusconijem, te s predsjednicima Crne Gore, Kosova, Mađarske i Švicarske.

'Bilo je zanimljivo i korisno, prvo da se oda počast našem susjedu Italiji, našem važnom prijatelju, koja nam je zaista pomogla i pomaže nam na našem putu u EU', kazao je. 'Središnja tema razgovora bio je hrvatski pristup EU, ... naravno potpora svih zemalja a posebno je važna od europskih zemalja koje će i odlučivati o našem putu u Europu", rekao je hrvatski predsjednik.

Po njegovim riječima, posebnu naklonost je pokazao premijer Berlusconi koji je istaknuo da Italija podržava hrvatski put u EU. Josipović je također rekao da bi za proslavu 20. godina Hrvatske bilo lijepo napraviti program na koji bi mogli pozvati strane državnike.

Osim vojne parade, talijanski predsjednik Giorgio Napolitano priređuje koncert i svečanu večeru za oko 40-ak predsjednika država i njihovih supruga. Današnja svečanost održava se prigodno na Dan Talijanske Republike (Festa della Repubblica Italiana), sjećanje na 2. lipnja 1946. godine kada je narodnim referendumom ta ista Savojska dinastija svrgnuta s vlasti i proglašena je republika.

Vezani članci Crkva San Paolo alla Regola - 1 U Arhivima pape Pija XII. pronađena 70 godina prešućivana tajna - naslovna rimska crkva kardinala Stepinca Gužve na ulicama Rima - 3 Imaju najviše smrtnih slučajeva u Europi, ali od božićnog šopinga ne odustaju. Pogledajte fotografije ogromnih gužvi na ulicama Rima