Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović doputovao je prijepodne u Prag, u dvodnevni službeni posjet Češkoj na poziv svog kolege i domaćina Vaclava Klausa.


Očekuje se da će u središtu Josipovićevih razgovora s Klausom biti bilateralni odnosi i skori ulazak Hrvatske u EU. Klaus je drugi češki predsjednik od stjecanja neovisnosti. Analitičari ga ocjenjuju kao euroskeptika. Bio je posljednji koji je potpisao Lisabonski ugovor, tražeći izuzeće Češke iz EU-ove povelje o ljudskim pravima kako bi na taj način spriječio povrat imovine Nijemcima protjeranim nakon Drugoga svjetskog rata.

Nakon zajedničke tiskovne konferencije s Klausom, Josipovića očekuje radni ručak s predsjednikom Senata češkog parlamenta Milanom Stechom i posjet Karlovom sveučilištu te susret s njegovim čelništvom i studentima hrvatskog jezika.

Josipović će se sastati i predsjednicom donjeg donja parlamenta Miroslavom Nemcovom, a prije svečane večere njemu u čast odlikovat će prevoditeljicu Irenu Wenigovu Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobiti doprinos u kulturi i izniman dugogodišnji prevoditeljski rad djela hrvatske književnosti i publicistike na češki jezik.

Hrvatske i Češka održavaju dobre bilateralne odnose i surađuju na svim područjima. Tijekom 2010. godine Hrvatska je u Češku izvezla robu u vrijednosti od 80 milijuna eura, a iz Češke u istom razdoblju uvezla robu u vrijednosti od 288,6 milijuna eura. Jedna od važnih grana suradnje svakako je i turizam, budući da je Hrvatska jedna od omiljenih destinacija čeških turista. (Hina)

Vezani članci Teška nesreća kod Praga (Foto: AFP) Stravična nesreća u Pragu: Tri osobe poginule u sudaru autobusa i automobila Slika nije dostupna Nesreća u Češkoj: Učenici iz Osijeka na maturalcu pukla žilica u mozgu