Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Cilj posjeta hrvatskoga predsjednika Ive Josipovića BiH u srijedu i četvrtak je prenošenje poruke suradnje, prijateljstva, poštivanja teritorijalne cjelovitosti i potpore euroatlantskoj budućnosti te zemlje, ali i poruka ohrabrenja, potpore i skrbi za Hrvate u BiH, doznaje se iz ureda predsjednika Republike.


Predsjednik Josipović prvi će se dan službenog posjeta susjednoj državi sastati s članovima predsjedništva BiH, nakon kojeg će dati prve izjave za novinare. Potom će se kao prvi hrvatski predsjednik govorom obratiti i zastupnicima bosanskohercegovačkog parlamenta, a tijekom dana trebao bi se sastati i s crkvenim dostojanstvenicima. U četvrtak je predviđen posjet Vitezu i susreti s tamošnjim lokalnim političkim dužnosnicima i gospodarstvenicima te s hrvatskim dužnosnicima u vlastima bosansko-srpskog entiteta.

Vezani članci Bakir Izetbegović Izetbegović: "Izborni zakon neće se mijenjati ucjenama... Imali smo tu i udruženi zločinački pothvat, u kojem je i Hrvatska sudjelovala" Slika nije dostupna Još gori kod Neuma, vatra ugrožava kuće: Traže pomoć vojske, čekaju se helikopteri

Potom će izaslanstvo s predsjednikom Josipovićem na čelu posjetiti Ahmiće i na poprištu velikog zločina nad Bošnjacima iz 1993. odati počast, a iz Ahmića će se uputiti u 20-ak kilometara udaljeno Križančevo Selo i odati počast hrvatskim civilima koje su u rujnu 1993. ubili pripadnici bošnjačkih snaga. Predsjednik Josipović u Križančevu će Selu potom dati izjavu za novinare, s osvrtom na vlastite dojmove o oba mjesta na kojima su počinjeni zločini tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba.

Hrvatski predsjednik zatim će u Mostaru posjetiti tvornicu aluminija i sastati se s čelnicima političkih stranaka u hrvatskom konzulatu. Također će posjetiti mostarsko sveučilište i porazgovarati s tamošnjim studentima, a navečer će otvoriti manifestaciju Mostarsko proljeće. Prvi posjet novoga hrvatskog predsjednika Bosni i Hercegovini važan je upravo zbog poruka o prijateljstvu i potpori koju toj zemlji šalje Hrvatska kao država na pragu ulaska u EU i članica NATO-a, rekao je izvor iz predsjednikova ureda. Te će se poruke najbolje moći iščitati iz govora koji će Josipović u srijedu održati pred zastupnicima u parlamentu u Sarajevu.

Po raspoloživim informacijama, kako se doznaje iz predsjednikova ureda, sve stranke iz BiH pozitivno su se izrazile o odlasku Josipovića u Ahmiće i Križančevo Selo na odavanje počasti nevinim žrtvama rata te zasad nema naznaka da bi itko imao primjedbe na taj dio posjeta. Na činjenicu da su u Vitez na susret s predsjednikom pozvani predstavnici Hrvata iz političkog vodstva Republike Srpske, a da hrvatski predsjednik neće posjetiti bosansko-srpski entitet, iz predsjednikova ureda objasnili su fizičkom nemogućnošću da se stigne posjetiti bilo Banja Luka, bilo neki drugi dio RS-a i istodobnom željom da se Hrvatima u tom entitetu pošalje poruka ohrabrenja i skrbi Hrvatske za njih. Posjet Banjoj Luci u ovom trenutku, po istom izvoru, uopće nije bio planiran, ali to ne znači da se neće ostvariti u nekom drugom trenutku. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju