Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne slaže se

Josipović smijenio svog savjetnika Jovića: 'Njegova izjava je štetna i pogrešna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Josipović odlučio je smijeniti Dejana Jovića.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izvijestio je danas da je donio odluku o razrješenju dosadašnjeg glavnog analitičara Dejana Jovića zbog njegove tvrdnje da je referendum o neovisnosti Hrvatske bio neliberalan i antidemokratski.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Znao je njegove stavove' Karamarko: Žalosno je da je predsjednik Jovića smijenio zbog vlastite koristi Slika nije dostupna Tema dana Je li predsjednik dobro postupio smjenom svog savjetnika?

"Jučer sam već izjavio kako se duboko ne slažem s tom izjavom. Riječ je o izjavi koja je štetna i pogrešna i stoga sam donio odluku o razrješenju gospodina Jovića", rekao je Josipović novinarima u Žminju gdje je nazočio otvaranju prve pasivne poslovne zgrade tvrtke "Rudan d.o.o." u Hrvatskoj.

Jović je u časopisu za politologiju Fakulteta političkih znanosti "Politička misao" ustvrdio kako su referendumi o nezavisnosti u bivšoj Jugoslaviji, osim crnogorskog iz 2006., bili vrlo neliberalni.

"Možda su bili 'demokratični' ako se pod 'demokracijom' podrazumijeva samo utvrđivanje koga ima više, a koga manje", napisao je Jović.

No, liberalni sasvim sigurno nisu bili, jer nije bilo dovoljno slobode da bi svatko bez opravdanog straha od drastičnih posljedica mogao reći točno ono što misli, smatra Jović .

"Nije bilo dovoljno slobode. A nema je ni danas. Agresivnost i nasilje bile su glavne karakteristike naših referenduma o nezavisnosti", ustvrdio je Jović u komentaru pod naslovom "Samo u mitovima svaki narod želi državu. U stvarnosti – ne".

Na cijelu ovu situaciju nisu izostale ni reakcije.

'Nemojte zaboraviti i njegove izjave iz 2007. kada je rekao da će tranzicija završiti kad komunističke stranke ponovno dođu na vlast. On je tada izjavio da kada pogledate slike hrvatskih generala ne možete znati jesu li to pripadnici mafije ili države. Radi se o kontinuiranom političkom uvjerenju i čudi me da je to glavni savjetnik predsjednika republike. Predsjednik se može ograditi od toga, ali je to neuvjerljivo, to nije ispad koji se dogodio danas, to su uvjerenja koja traju cijeli niz godina. Ako vi mislite da su hrvatski generali mafijaši, ako tvrdite da je referendum bio nedemokratski, da je to izmanipulirana volja većine ljudi onda to nije iznimka, nego pozicija i sa koje predsjednik vodi svoju politiku', rekao je Miroslav Tuđman novinarki Nove TV Sabini Tandari Knezović.

'To je nesmotrena izjava, neprihvatljiva, nije utemeljena na povijesnim činjenicama. Referendum je raspisan da bi se u temelje državnosti ugradila volja naroda. Odluka predsjednika Tuđmana bila je povijesna. Takve izjave su neprihvatljive i treba ih odbaciti. Predsjednik bi trebao poduzeti čvršće korake u tom smislu', istaknula je Jadranka Kosor.

Odlučna po ovom pitanju bila je i Dragica Zgrebec.

'Referendum 91. bio je izraz volje i želje hrvatskih građana i tako je i proveden.'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene