Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima

Josipović: Slava nevinim žrtvama, neka zaborav nikada ne prekrije zločin

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima kojeg Hrvatska po prvi put obilježava ove godine kao spomendan, predsjednik Republike Ivo Josipović danas je uputio poruku u kojoj se ističe kako je to dan kada se sjećamo svih onih koji su kroz povijest stradali jer nisu bili po volji režimima koji su prezirali ljudska prava i dostojanstvo.

Ideologije poput fašizma, nacizma i komunizma dovele su do stvaranja totalitarnih, nedemokratskih i autoritarnih režima koji su iza sebe ostavili nebrojene mrtve, zatočene, mučene širom svijeta. Moramo se sjetiti i onih koji su stradali zlouporabom politike i moći i u režimima koji su, nominalno, prihvaćali demokratske tekovine, navodi se u priopćenju.

Milijuni ljudi su kroz povijest bili žrtve neobuzdane, neljudske političke moći. Na žalost, i Hrvatska je u svojoj povijesti imala česta razdoblja u kojima se temeljna prava koja pripadaju svakom ljudskom biću, posebno život i sloboda, nisu poštivala. Povijesne izvorišne osnove koje određuje Ustav Republike Hrvatske, antifašizam i Domovinski rat, demokratske zasade suvremene hrvatske države, dobar su temelj svima koji žele mir, demokraciju i ljudska prava. Žrtve prošlih ratova, holokausta, stradanja u poraću iza Drugog svjetskog rata te zlouporaba moći u različitim povijesnim okvirima, opomena su da uvijek i neprekidno moramo brinuti o demokraciji i ljudskim pravima.

Neka je slava nevinim žrtvama, neka zaborav nikada ne prekrije zločin, poručio je predsjednik Josipović u svojoj poruci u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sramotni događaj Bakić oštro protiv nastavnika koji odobravaju ustaške elemente: "Takvima škola treba zatvoriti vrata" Ljubljana zločin nad romima Susjedi obilježavaju prvi Dan sjećanja na žrtve komunizma, javnost podijeljena: "Moramo više slaviti dan pobjede nad fašizmom"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene