Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon sastanka sa Sindikatima

Josipović najavio osnivanje Vijeća za socijalnu pravdu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Ivo Josipović najavio je nakon sastanak s čelnicima sindikalnih središnjica da će ubrzo osnovati Vijeće za socijalnu pravdu i imenovati povjerenika za radništvo i radnička prava.

Očekujem prijedloge sindikalnih središnjica u vezi sastava tog Vijeća u kojem neće biti samo predstavnici sindikata već širi krug ljudi, rekao je Josipović dodavši kako će se to tijelo nadopunjavati s nedavno osnovanim Gospodarskim savjetom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'To jednostavno nije točno' Što se dogodilo u Banskim dvorima: Istupili smo iz GSV-a Slika nije dostupna Premijer Sanader na sastanku sa sindikatima

'Nisam zamislio savjetnička tijela kao mjesta gdje će se sukobljavati različiti interesi. U Gospodarskom savjetu želim okupiti najjače poslodavce, one koji drže poluge vlasništva i kapitala na hrvatskom tržištu, a s druge strane bit će Vijeće za socijalnu pravdu. Na taj su način vrlo dobro predstavljene obje strane, a ja ću zastupati rezultat sinergije rada ta dva tijela', kazao je Josipović.

Sindikalna pitanja nisu u izravnoj nadležnosti Predsjednika Republike, no ja sam obećao da otvarati nove puteve i oblike komunikacije u hrvatskom društvu, istaknuo je Josipović.

'Ne želim niti vjerujem da će gospodarska i socijalna kriza uzrokovati političku krizu koju nitko više ne bi mogao kontrolirati', odgovorio je Josipović na novinarski upit dodavši kako vjeruje da će Vlada zajedno sa socijalnim partnerima pronaći pravi ključ za izlazak iz krize.

Koordinatorica sindikalnih središnjica Ana Knežević upozorila je na nedostatan socijalni dijalog, koji je Hrvatskoj danas potrebniji nego ikada, s obzirom da je ekonomska kriza prerasla u socijalnu krizu, o čemu svjedoči i podatak o 75.000 ljudi koji trenutno rade a za to ne primaju plaće.

Podsjetila je da su sindikalne središnjice uputile Vladi još 21. listopada prošle godine svoje zahtjeve za novim ekonomskim modelom, koji podrazumijeva niz reformi - poreznu, mirovinsku, zdravstvenu, novi teritorijalni ustroj itd.

'Očekujemo da s Predsjednikom raspravimo te prijedloge te da on ubuduće bude javni zagovornik onog što se dogovorimo s njim', rekla je Knežević. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene