Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je za srbijansku državnu televiziju RTS kako je Hrvatskoj važno da i dalje ima partnere s kojim može graditi stabilnost u regiji, dodavši kako se u Hrvatskoj s pozornošću prate izbori u Srbiji.


Josipović je, u intervjuu za RTS emitiranom u četvrtak navečer, a urađenom prije općih izbora u Srbiji održanih u nedjelju, istaknuo kako su odnosi između Hrvatske i Srbije krenuli ''dobrim i boljim'' putem te da su on i donedavni srbijanski predsjednik Boris Tadić tijekom posljednjih godina izgradili partnerstvo.

''Tko god da bude izabran, naše je očekivanje da ne smije biti povratka u devedesete, nego da treba nastaviti s politikom dobrosusjedskih odnosa i politikom koja će, kako to budu okolnosti dozvoljavale, efikasno rješavati probleme koje i dalje imamo u našim odnosima'', ustvrdio je hrvatski predsjednik. Josipović je istaknuo kako je zadaća čelnika koji predstavljaju svoje narode i države upravo da ih vode putem koji smatraju ispravnim, te ocijenio kako i on i Tadić pomirenje, gradnju dobrosusjedskih odnosa i stabilnosti u regiji smatraju dobrim putem.

Vezani članci Uređaj za praćenje, ilustracija Kriminalac iz Srbije sedam godina trebao biti u kućnom pritvoru, a išao gdje je htio: Plaćao mito djelatniku ministarstva COVID odjel bolnice Susjedi bilježe porast novozaraženih: ''2022. sigurno nećemo proglasiti kraj pandemije''

>> Josipović: 'Treba zaštiti europske vrijednosti od fašizma i nacizma'

''Izbori koji dolaze važni su za Srbiju da dobije modernu vlast, europski usmjerenu, koja će efikasno voditi Srbiju prema završetku pregovora'', istaknuo je, te ponovio kako će Hrvatska, kao članica EU, pružati političku potporu susjednim zemljama u njihovim europskim integracijama, a ukoliko bude potrebno i tehničku, utemeljenu na hrvatskom iskustvu stečenom na njezinom putu k EU. Upitan je li moguće da otvorena pitanja sa Srbijom riješe prije nego Hrvatska uđe u Europsku uniju, predsjednik Hrvatske ukazao je kako su ti problemi složeni i da imaju svoju emotivnu, političku i ekonomsku komponentu, te da se neka od tih pitanja mogu lakše riješiti, a neka teže, ali da nije najvažnije postavljati rokove.

Podsjetio je kako i unutar EU-a postoje zemlje koje su članice, pa i dalje imaju međusobne probleme koje rješavaju, te kao primjer naveo to da Arbitražni sud, koji treba rješiti pitanje granice između Slovenije i Hrvatske, neće završiti do 1. srpnja 2013.

To, po riječima Josipovića, ne smeta u međusobnim odnosima Hrvatske i Slovenije, kao što ni otvorena pitanja u odnosima Hrvatske sa Srbijom ne bi smjela biti prepreka gradnji dobrih odnosa i traženju najboljeg puta za rješavanje problema. Govoreći o međusobnim gospodarskim odnosima Hrvatske i Srbije, hrvatski je predsjednik ustvrdio kako je za obje države iznimno važno ''da otvore širom vrata stranim investitorima, pa i iz susjedstva''.

Upitan da uputi nekakav savjet kada je riječ o borbi protiv korupcije, predsjednik Hrvatske istaknuo je kako je odlučna borba protiv korupcije, posebice ako je ona prepoznata kao sistemski problem, moguća samo ako postoji odlučan poltički stav. ''Mi smo u Hrvatskoj odlučili provoditi politiku nulte tolerancije na korupciju'', ustvrdio je, dodavši kako je to jedina ispravna politika i da i najdemokratskije zemlje nisu imune na korupciju te da ''to nas ne tješi, nego nas motivira da ih dostignemo''.

Govoreći o pitanju povratka izbjeglih, Josipović je nedavno u Sarajevu održanu donatorsku konferenciju, namijenjenu prikupljanju sredstava za rješavanje problema izbjeglih u regiji, ocijenio veoma važnim korakom naprijed. Naveo je kako povratak izbjeglih u Hrvatsku danas nije političko pitanje te da, statistički gledano s obzirom na to gdje i kako se događaju različiti ekscesi, u najvećoj mjeri nije ni dominantno sigurnosno pitanje, već prije svega ekonomsko pitanje. (Hina) 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.