Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obljetnica akcije Maslenica

Josipović braniteljima: Ne bojte se

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Ne bojte se, nitko neće progoniti one koji su časno obavljali svoju dužnost', rekao je predsjednik Ivo Josipović na primanju povodom 18. obljetnice akcije Maslenica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna sjećanja ne blijede Prošlo je 29 godina od akcije Maslenica: "Taj dan sam mu čistila čizme. Kao da me kroz srce probolo to. Poginuo je u 21. godini" Slika nije dostupna 29. godišnjica VRO Maslenica FOTO Impresivan prizor: S Masleničkog mosta spustili zastavu od 100 metara

'Ne bojte se, nitko neće progoniti one koji su časno obavljali svoju dužnost. Borili ste se za pravnu državu, za slobodu i demokraciju. Pred hrvatskim pravosuđem preispituje se odgovornost samo onih koji su se ogriješili o hrvatske zakone', kazao je predsjednik Josipović na prijemu povodom 18. obljetnice akcije Maslenica. Akcije koja je polučila uspjeh koji je bio ključ za daljnje akcije oslobađanja okupirane Hrvatske.

>> EKSKLUZIVNO: Josipović i Kosor na kavi u četiri oka

>> 'Svatko ima pravo na pošteno suđenje'

'Ta tri dana akcije nikada nećemo zaboraviti', kazao je predsjednik podijelivši odlikovanja sudionicima.

'Uspjeh akcije bio je ključan za obranu i daljnja djelovanja Hrvatske vojske i upravo zato udar hrvatskih snaga bio silovit. To je prva zajednička operacija u kojoj su sudjelovali najbolji sinovi Dalmacije i Slavonije te Specijalnih postrojbi MUP-a i hrvatskog redarstva. Pola moga Savjeta za branitelje izravni su sudionici akcije 'Maslenica', što me osobito raduje", kazao je Josipović naglasivši da će operacija 'Maslenica' u hrvatskoj povijesti ostati zabilježena po jasno upućenoj poruci 'kako će završiti rat i kako će svi hrvatski okupirani teritoriji biti oslobođeni'.

Odlikovano 15 sudionika akcije 'Maslenica'

Upućujući izraze divljenja i trajnu zahvalnost cijele Hrvatske sudionicima akcije na iskazanom junaštvu i viteštvu, Josipović je naglasio kako će, dok god je u Uredu predsjednika, učiniti sve da branitelji budu dostojno tretirani, da uživaju sigurnost i poštovanje koje zaslužuju.

Josipović je odlikovao sveukupno 15 sudionika akcije 'Maslenica', neke od njih posmrtno. 'Redom kneza Domagoja s ogrlicom' posmrtno su odlikovani Mario Mišić i Vladmir Stojić, a Redom hrvatskog trolista Emil Baneković i Ivica Drmić. 'Redom hrvatskog križa' odlikovano je desetak branitelja koji su u akciji ranjeni, a odlikovanje 'Nikola Šubić Zrinski' primio je pričuvni brigadir Štefan Paun.

'Nismo ratovali u Srbiji nego u Slavoniji i Dalmaciji'

Štefan Paun od predsjednika je danas dobio odlikovanje za junački čin u domovinskom ratu. Sudionik akcije Maslenica dijeli nezadovoljstvo svojih kolega s tretmanom branitelja. 'Osjećamo se pomalo nelagodno i zaboravljeno jer smatramo da smo svi koji smo sudjelovali u nekim akcijama trebali biti obaviješteni protiv li se protiv nas nekakav postupak ili ne', rekao je.

Smatra da se točno treba znati protiv koga se vode postupci. 'Te postupke ne može voditi Srbija, mi nismo ratovali u Srbiji već Slavoniji i Dalmaciji i Hrvatskoj i ako treba biti postupaka oni moraju biti u nadležnosti tijela RH.

(T.K./Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene