Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SDP nije za takvu odluku

Leko: Ustavni sud treba provjeriti referendumsku problematiku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako Klub zastupnika SDP-a nije donio odluku o traženju ocjene ustavnosti referendumskog pitanja o definiciji braka, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko smatra da bi Ustavni sud trebao provjeriti 'referendumsku problematiku'.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko rekao je da Klub SDP-a nije donio odluku da se zatražiti ocjena ustavnosti referendumskog pitanja Građanske incicijative U ime obitelji, ali da osobno smatra da treba iskoristiti nezavisnost Ustavnog suda i sve demokratske institucije da u cjelini provjere referendumsku problematiku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Glasat će protiv VIDEO Ministri ipak snimili referendumski spot, pogledajte ga OVDJE Slika nije dostupna Što će odlučiti? Ustavni suci podijeljeni oko ocjene ustavnosti referendumskog pitanja

>> Pravobraniteljice: 'Referendumsko pitanje je protuustavno!'

'Mislim da bi trebalo iskoristiti nezavisnost Ustavnog suda i sve demokratske institucije da provjere referendumsku problematiku u cjelini, i s formalnog i sa suštinskog stajališta', rekao je danas Leko nakon sjednice saborskog Predsjedništva.

'Koliko znam, Klub SDP-a bio je jučer i nije donio takvu odluku', rekao je Leko upitan hoće li Klub SDP-a tražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja inicijative U ime obitelji.

'Svoju izjavu sam već dao', kratko je uzvratio na upit hoće li potaknuti da se zatraži ocjena ustavnosti spomenutog pitanja.

Na pitanje je li zadovoljan što će ustavne promjene, očito, biti šire u odnosu na početnu inicijativu, Leko je rekao da se ne radi o pojedinačnom zadovoljstvu. 'Ustav je preozbiljan i prevažan akt za svako demokratsko društvo tako da sam s malo znanja i iskustva znao da mora doživjeti fermentaciju unutar parlamenta i zainteresirane javnosti', izjavio je Leko.

On je rekao kako očekuje da će se na predstojećoj sjednici Sabora provesti postupak parlamentarnog dogovaranja o promjeni Ustava i da će doći nacrt, pa prijedlog pa akt o usvajanju.

'Nadam se da će doći na vrijeme da bismo mogli to odraditi prema predviđenim terminima', rekao je predsjednik Sabora.

Potvrdio je da će Hrvatski sabor novu, 10. sjednicu početi u srijedu 13. studenoga, da će se raditi uobičajenim ritmom, dakle ponedjeljkom klubovi i odbori, ostatak tjedna plenarno. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene