Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pirangate

Leko: Kad dobije Vladin zahtjev, Sabor će postupiti po Poslovniku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko izjavio je u petak kako očekuje da mu Vlada pošalje zahtjev za sazivanjem izvanredne sjednice zbog arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, nakon čega će Sabor postupiti po svom Poslovniku.

"Dakle, očekujem od Vlade da donese odluku o zahtjevu za sazivanjem Sabora, mi ćemo postupiti u skladu s Poslovnikom", rekao je Leko novinarima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sjednica Sabora Zastupnici za opstanak Imunološkog: 'Izgleda da je nekome stalo da ne radi, tu sve smrdi po korupciji' Slika nije dostupna SDP nije za takvu odluku Leko: Ustavni sud treba provjeriti referendumsku problematiku

Kada ovlašteni predlagatelj, u ovom slučaju Vlada, podnese formalno 'čist' zahtjev, predsjednik Sabora dužan je sazvati izvanrednu sjednicu u roku osam dana od primitka zahtjeva. No, Leko nije želio precizirati moguće rokove sjednice.

"Ovdje nisu važni rokovi, ovdje ne gori, vrlo je važno saznati sve elemente i sve mogućnost i to Vlada radi", odgovorio je predsjednik Sabora.

Nebitnim drži i kako će se zvati saborski akt koji će odgovoriti na prilike oko arbitražnog sporazuma. Nebitno je, kaže, kako će se zvati akt, važno je da se na činjenicama koje bitno utječu na procese donese odluka koja mora imati utemeljenje u međunarodnom pravu.

Skandal s arbitražom: Vlada traži izvanredno zasjedanje Sabora

Leko nije želio "kvalificirati događaj vezan uz arbitražni postupak", poručujući da to treba prepustiti Saboru.

"Što se tiče samog 'slučaja', rekao bih da su u pitanju temelji u odnosima u međunarodnom pravu, povjerenje u međunarodne institucije i u međunarodno pravo, a kako će to završiti treba trezveno prepustiti saborskim zastupnicima da u skladu sa svojom odgovornošću i stanjem koje imamo nađu najbolje rješenje u interesu budućnosti Hrvatske i Slovenije. U svakom slučaju, vratiti se međunarodnom pravu", naglasio je Leko.

Odbio je spekulirati što ako Sabor odluči da se Hrvatska povuče iz spora. "Ne bih hipotetski špekulirao što će Sabor odlučiti, to ćemo prepustiti Saboru i prijedlogu Vlade", rekao je novinarima. "Vrlo je važno u odnosima, općenito, povjerenje, a ovdje je zaista došlo do rušenja povjerenje u međunarodnu instituciju i međunarodno pravo. Na žalost, te činjenice bitno utječu na odnose i to moramo respektirati", izjavio je Leko.

Na primjedbu da je, možda, skloniji izlasku iz arbitraže Leko je kazao da se neće izjašnjavati jer "Sabor mora samostalno, svojom voljom odlučiti što će" i svojom odgovornošču "ocjeniti događaje koji utječu na mogućnost ishoda tog procesa". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene