Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata osudili Generalski zbor koji ih je prozvao zbog traženja sedam posto dionica HEP-a.


Čelnici ovih udruga, Dražimir Jukić i Josip Klemm, potpisali su priopćenje kojim su se žestoko obrušili na Generalski zbor, ali i na bivše čelnike Fonda hrvatskih branitelja koje prozivaju zbog prodaje dionica Ine.

Vezani članci Josip Klemm (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Klemm se trebao javiti u Remetinec na izvršavanje zatvorske kazne, no Sud je odobrio odgodu Uhićenje Damira Škare (Foto: Dnevnik.hr) HAK: Opozvani članovi Skupštine Damir Škaro i Josip Klemm

Za razliku od Generalskog zbora, ove udruge se ne namjeravaju odreći dionica HEP-a te i dalje traže da sedam posto.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata ovim putem oštro osuđuje izjave Generalskog zbora, vezano uz Fond hrvatskih branitelja.

Fond hrvatskih branitelja osnovan s primarnim ciljem pomaganja braniteljima kojima je to najpotrebnije te stradalnicima Domovinskoga rata, kao i s ciljem stipendiranja djece hrvatskih branitelja koji su lošega socio-ekonomskog statusa. Već duži niz godina Fond osigurava financijsku pomoć najugroženijim braniteljima i stradalnicima, desetci tisuća studenata i učenika stipendirano je kroz Fond, no trenutno se Fond nalazi u nezavidnom položaju jer nema dostatnih sredstava.

Sada je na Vladi Republike Hrvatske i da odluči želi li Fond i dalje podržati ili mu želi smrt u njegovim najboljim godinama, kao što i hrvatski branitelji umiru u svojim najboljim godinama. Svojom odlukom Vlada će poslati jasnu poruku što misli o Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima.

Kako bi se Fond održao na životu potreban je redoviti priljev prihoda, stoga su sadašnji članovi Upravnog odbora Fonda, koji predstavljaju braniteljsku populaciju, uputili prijedlog da se dio dionica od moguće prodaje Hrvatske elektroprivrede prebaci u Fond. Spomenuti članovi putem javnosti su poslali obavijest o stanju Fonda i mogućim načinima osiguravanja sredstava, želeći da se putem javnosti svi branitelji informiraju.

Za razliku od današnjega Upravnoga odbora Fonda koji svoj rad javno prezentira, 2008. godine članovi Upravnoga odbora Fonda su pod okriljem noći i bez znanja javnosti i hrvatskih branitelja prodali dionice INA-e, čime je načinjena nepovratna šteta hrvatskim braniteljima i cijelom hrvatskom društvu.

Iako su imena onih koji su učestvovali u toj nečasnoj zadaći javno poznata, Hrvatski generalski zbor nije našao prigodno tražiti njihovu kaznenu odgovornost, kao što ni u periodu kada se ta nečasna aktivnost događala nije na niti jedan način reagirao.

Ti isti ljudi i dalje su u visokoj politici i uživaju sve beneficije bez imalo srama. Hrvatski generalski zbor trebao bi biti u službi svojih vojnika i zaštiti ih kada bilo koja politika ne radi u njihovom interesu, no nažalost sve činjenice ukazuju na to da su naši generali više u službi politike, nego u službi svoje vojske. Takvo ponašanje nas rastužuje, ali ne iznenađuje jer kroz čitavi niz godina, od rata na dalje, većina članova Hrvatskog generalskog zbora nije aktivno sudjelovao u zaštiti digniteta Domovinskoga rata, kao ni u zaštiti dostojanstva hrvatskih branitelja.

Izostanak reakcije naših generala imali smo prilike nedavno također vidjeti kada se šutke prešlo preko izjave izaslanika predsjednika Vlade Republike Srbije Vladimira Božovića. Nažalost, takvih primjera mogli bismo nabrojati u nedogled kroz čitav niz godina, a sada se odjedanput izražava „velika zabrinutost za budućnost Republike Hrvatske i nacionalna bogatstva“ kojih skoro da više i nema.

Pitamo se: nije li INA nacionalno bogatstvo? Zar privatiziranje i uništavanje tvrtki nije bilo na štetu Republike Hrvatske? Zar dugogodišnje omalovažavanje Domovinskog rata i hrvatskih branitelja nije bio dovoljno dobar povod na reakciju i izražavanje javnog zgražavanja? Zar prerana smrtnost hrvatskih branitelja i veliki broj suicida nisu bili prilika za javno reagiranje i izražavanje zabrinutost? Savjetujemo članovima Generalskog zbora da unutar vlastite udruge osnuju vlastiti Fond za pomoć ugroženim hrvatskim braniteljima i stradalnicima, jer je očito da su spomenuti članovi dobro financijski potkovani, te ih takav Fond neće ni najmanje imovinski i financijski ugroziti.

Za razliku od branitelja koji su aktivni članovi pojedinih stranaka i koji moraju poštivati stranačku stegu, kao bivši ministar Matić koji nije reagirao kada Fond nije dobio sredstava od prodaje Croatia osiguranja, mi ne služimo politici i jasno izražavamo svoj stav.