Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Branitelji bivšeg premijera tumače da bi sud mogao sutra odlučiti o njegovu puštanju na slobodu.


Odvjetnici USKOK-a i Ive Sanadera podnijeli su žalbe Vrhovnom sudu vezano za njegov ostanak, odnosno puštanje iz istražnog zatvora. Branitelji bivšeg premijera i šefa HDZ-a Ustavnom su sudu također dostavili svu dokumentaciju vezanu za njegovo pritvaranje te tumače da bi sud mogao sutra odlučiti o njegovu puštanju na slobodu.

Vezani članci Vjeko Sliško izašao iz pritvora (Foto: Marin Tironi/Pixsell) - 3 Nasmijan i dobro raspoložen: Vjeko Sliško nakon mjesec dana izašao iz pritvora u Remetincu Slika nije dostupna NEĆE SE BRANITI SA SLOBODE Ivo Sanader ostaje u Remetincu

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković očekuje da bi Ustavni sud odluku o tom pravnom pitanju mogao donijeti sutra, što znači da bivši premijer ni danas neće izaći iz Remetinca.

Istovremeno obrana je, posljednjeg dana žalbenog roka, podnijela i žalbu Vrhovnom sudu na posljednju odluku optužnog vijeća Županijskog suda koje je Sanaderu nakon USKOK-ove optužnice u slučaju Fimi media ponovno produljilo pritvor te ga istovremeno zamijenilo najvećom jamčevinu u povijesti hrvatskog pravosuđa od 12,4 milijuna kuna. Sud je Sanadera obvezao i na predaju putovnice te javljanje sucu istrage svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

U žalbi Vrhovnom sudu obrana ističe da Županijski sud nije postupio po ranijoj odluci Ustavnog suda, iako je to bio dužan učiniti. Žalbu Vrhovnom sudu najavio je i USKOK koji smatra da je ponuđena jamčevina premala.

Sanaderova obrana jučer je ponovno zatražila zaštitu Ustavnog suda koji je u ranijoj odluci zauzeo stav da bi Sanader iz Remetinečkog zatvora, uz ponuđenu jamčevinu od 12,4 milijuna kuna, trebao izaći do ponedjeljka 12. prosinca.

U posljednjoj ustavnoj tužbi obrana se poziva na 63. članak Ustava koji propisuje da se u slučaju grubog kršenja ustavom zajamčenih prava zaštita Ustavnog suda može tražiti i ako ranije nije iscrpljen cijeli pravni put.

'Odluku Ustavnog suda ne mogu pobiti odluke nižeg suda i o njoj ne bi trebalo biti spora', smatra Sloković. No, zagrebački Županijski sud zauzeo je stav da je odluka optužnog vijeća donesena nakon optužnice u slučaju Fimi media nova pravna stvar, u kojoj treba poštovati zakonom pripisane odredbe. Zakon u tom slučaju propisuje da Sanader može izaći na slobodu tek kada odluka o jamčevini postane pravomoćna odlukom Vrhovnog suda, u zemljišne knjige se upišu hipoteke na nekretnine njegovih jamaca, a on na sudu izjavi da neće bježati.

U tom bi slučaju Sanader iz Remetinca mogao izaći najranije krajem ovoga tjedna. (Hina)