Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Još neizvjesan početak suđenja Markaču, Čermaku i Gotovini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Početak suđenja u predmetu Gotovina, Čermak i Markač nije postao izvjesniji ni nakon trosatne statusne konferencije održane u petak u Haškom sudu (ICTY), na kojoj je razmotreno u kojoj je fazi predraspravni postupak.

Jedina konkretna odluka jest da se generali Ivan Čermak i Mladen Markač, koji se inače brane sa slobode, u subotu vraćaju u Zagreb.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Miran i dostojanstven skup Hrvati u Ottawi prosvjedovali zbog Gotovine Slika nije dostupna Komentirat će reakciju na presudu Što očekujete od današnjeg boravka glavnog haškog tužitelja u Zagrebu?

Predraspravni sudac Bakone Justice Moloto je najavio da će sudsko vijeće uskoro donijeti odluku o zahtjevu obrane generala Ante Gotovine da do početka suđenja bude na slobodi. Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić izrazio je zadovoljstvo tom najavom.

"Naravno da sam zadovoljan i očekujem pozitivan ishod", rekao je Mišetić novinarima.

Trojica generala, optuženih za zločine nad srpskim stanovništvom prije, tijekom i nakon operacije Oluja, susrela su se u sudnici prvi put nakon travnja. Na posljednjoj statusnoj konferenciji, Markač i Čermak sudjelovali su putem video-linka iz Zagreba. Prema ponašanju trojice generala, koji su se srdačno pozdravili i razgovarali, sukobi između njihovih braniteljskih timova u proteklom razdoblju, nisu utjecali na njihove međusobne odnose.

Sudac Moloto je na početku statusne konferencije upitao optužene za njihovo zdravstveno stanje. Gotovina i Čermak su izjavili da su dobro, dok je Markač naveo da mu je zdravlje narušeno, ali da se nada da će se stanje poboljšati nakon što je počeo uzimati nove lijekove.

I nakon što su generali Markač i Čermak kompletirali obrane, postoji još niz pretpostavki koje treba ispuniti da bi suđenje počelo. Čermak je za svoje branitelje imenovao Stevena Kaya i Andrewa Cayleyja, koji još nije dobio akreditaciju jer se čeka da se razriješi da li je on u sukobu interesa jer su i on i supruga radili u haškom tužiteljstvu.

Novi Markačev odvjetnik koji će se pridružiti Goranu Mikuličiću,
Amerikanac hrvatskog podrijetla Tomislav Kuzmanović, uskoro bi trebao dobiti akreditaciju čim iz američke odvjetničke komore stigne potvrda o njegovu dobrom vladanju.

Još se čeka rješenje slučaja drugog Gotovininog odvjetnika Grega Kehoea, za kojeg su Markačeva i Čermakova obrana zatražili da se preispita da li se nalazi u sukobu interesa.

Novi Čermakov odvjetnik Steven Kay, koji je preuzeo predmet nakon što je ranijima odvjetnicima Čedi Prodanoviću i Jadranki Sloković utvrđen sukob interesa, rekao je da mu za pripremu za suđenje treba oko godinu dana i da bi mogao biti spreman do 1. listopada 2008. godine.

Kay je rekao da treba proučiti 40 gigabajta materijala, što je
dvostruko više dokumenata nego na suđenju Slobodanu Miloševiću, kojeg je Kay također zastupao.

"U tom slučaju morat ćete se obratiti glavnom tajniku UN-a jer ovoga Suda tada neće biti", odgovorio je u šali sudac Moloto, rekavši Kayu da mora voditi računa da mu neće biti omogućeno godinu dana za pripreme.

Prema izlaznoj strategiji Haškog suda, sljedeća 2008. je posljednja godina za održavanje prvostupanjskih suđenja.

Odvjetnik Mišetić smatra da je "realno očekivati da bi suđenje
najranije moglo početi sredinom ljeta iduće godine".

Markačev odvjetnik Mikuličić potvrdio je na zahtjev suca Molotoa da odvjetnik Miroslav Šeparović, koji je ranije zastupao Markača, neće ni službeno ni neslužbeno biti u braniteljskom timu. Šeparović je također morao izići iz ovoga predmeta zbog sukoba interesa.

Sudac Moloto je dao nalog tužiteljstvu da do kraja mjeseca pripremi izviješće o tome kako je došlo do curenja podataka kada je na HTV-u i u nekim hrvatskim novinama objavljen prošireni popis "sudionika zločinačkog pothvata" koji je u tom trenutku bio tajan.

Sudac Moloto je izrazio nezadovoljstvo zbog sporosti tužiteljstva, posebice kada je tužitelj Alan Tiegger najavio da će izviješće vještaka o granatiranju Knina biti gotovo tek u veljači sljedeće godine.

Nema pomaka ni kada je riječ o utvrđivanju nespornih činjenica. Riječ je o tome da se tužiteljstvo i obrana usuglase oko nespornih činjenica, što onda znatno ubrzava postupak, jer za njih onda nije potrebno izvoditi dokaze.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene