Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražili smo

Potraga za meteoritom koji je eksplodirao iznad Hrvatske: Ova žena tvrdi da joj je pao u dvorište, evo što kaže struka

Barica i meteorit
Barica i meteorit DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Barica i meteorit Barica i meteorit Foto: DNEVNIK.hr Meteorit - 3 Meteorit - 3 Foto: DNEVNIK.hr Korado Korlević Korado Korlević Foto: DNEVNIK.hr +0 Pravi meteorit Galerija 1/4 >>
U sjevernijim krajevima Hrvatske u tijeku je potraga, ali ne za nestalim osobama, već za mogućim ostacima meteora koji je jučer proletio nebom iznad Hrvatske.

Javila nam se gospođa iz mjesta blizu Jastrebarskog i tvrdi da je baš u njezino dvorište sletio jedan svemirski kamenčić. Provjerili smo sa stručnjacima bi li to doista mogao biti dio izgorjelog meteora. 

"Krenuo je jaki šum, počelo je tresti kuću, doslovce su se otvorila vrata", započinje svoju priču Barica Nežić.

Izašla sam van pogledala nebo, to je šumuilo, šumilo, tutnjalo i odjednom padne nešto. Otkud je palo ja ne znam, valjda s neba i palo je tu", pokazuje nam u svoje dvorište gospođa Nežić. 

Pročitajte i ovo Borbeni avioni tresli su se prozori Pogledajte novu snimku eksplozije meteora: "Čula se tutnjava, kao neka jaka grmljavina"

Pročitajte i ovo Korado Korlević - 2 Krenula potraga za ostacima Korado Korlević pojasnio otkud je stigao meteorit koji je eksplodirao iznad Hrvatske i kako prepoznati njegove ostatke

"Čudno, nije to običan kamen", dodaje pregledavajući kamenčić za kojeg vjeruje da je dio meteorita. 

Kamenčić malo veći od zrna kukuruza koji je možda stigao iz svemira i pao Barici u dvorište danas dolazi razgledavati cijela obitelj.

Kći Marina smatra da je to dobar znak. "Za tako mali kamenčić u dvorištu je, sigurno", kaže.

"Stalno taj svemir dozivam, kao svemire, dragi Bože daj mi pomozi, ili ne znam, na neku stranu i možda je moja molitva uslišila baš meni moju želju. Dala bi ga na znanstvena istraživanja i naravno unovčila bi ga", kaže nam gospođa Nežić.

No Baricu će razočarati astronom Korado Korlević kojem smo poslali fotografije kamenčića. Kaže da je velika vjerojatnost da ipak nije riječ o dijelu meteorita.

"Crni su u 90 posto slučajeva. Nemaju oštrih rubova ali opet ne morea biti tako. Recimo ovaj koji držim u ruci željezo-nikl nije imao oštre rubove. Znači meteoriti su jako različiti", ističe Korlević.

Zato sretni nalaznici trebaju prvo poslati fotografije na adresu elektroničke pošte zvjezdarnice Višnjan.

"Onda ćemo mi na osnovu slika vidjeti da li je vrijedno nastaviti istraživanje dalje. Kamenje koje nam stiže iz svemira razlikuje se ne po kemijskom nego po iztopskom sastavu od bilo kojeg materijala kojeg imamo na zemlji", pojašnjava Korlević.

Za komad meteorita zvjezdarnica plaća oko tisuću eura po kilogramu. No, svjesna je i Barica, osim što može poslati vrijedne darove svemir se s ljudima često zna i našaliti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene