Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kroz ruke radnika u jednoj od najmodernijih tvornica za proizvodnju novca u jednoj minuti proizvede se oko 600 komada kovanica, a proteklih 20 godina izradili su više od 2 milijarde kovanica različitih vrijednosti.


Kuna, kao hrvatska nacionalna valuta ovaj tjedan slavi svoj 20. rođendan. Većina građana vjerojatno ni ne razmišlja o tome gdje se izrađuje novac, koji imaju u svojim novčanicima. Kamere Nove TV ušle su u jednu od modernijih tvornica u kojima se proizvode kovanice, a bili smo u trezorima u kojima se novac čuva. Riječ je o strogo čuvanim lokacijama.

KUPNJA PREKO NETA ILI OGLASNIKA: Ovako vas Hrvatska pošta sada štiti

Vezani članci Novac (Foto: Pixell) Hrvati dižu ogromne kredite s visokim kamatama i na duge rokove Slika nije dostupna Ovo su novčanice koje se NAJVIŠE KRIVOTVORE u Hrvatskoj!

Kroz ruke radnika u jednoj od najmodernijih tvornica svakodnevno prolazi novac. U tim se pogonima proizvode kovanice. U jednoj minuti proizvede se oko 600 komada. Proteklih 20 godina izradili su više od 2 milijarde kovanica različitih vrijednosti.

Blindirana vrata, sigurnosne kamere na svakom koraku. U jednu od najčuvanijih zgrada, Hrvatsku tvornicu novca, ulazi se uz stroge provjere. Koliko je kontrola ozbiljna govori i činjenica kako se zbog velike količine novca u prostorijama tvornoce, onaj vlastiti ne smije unositi.

A provaliti je, kako kažu - nemoguće. U prostorijama u koje televizijske kamere rijetko ulaze, sve se kontrolira. Upravo iz sigurnosnih razloga, nije dopušteno snimati niti zaposlenike.

S potpisom radnika, koji ih je i zapakirao, iskovani se novac pakira u vreće te ih se od tamo distribuira u trezor HNB-a, te dalje po cijeloj Hrvatskoj. U trezor Nacionalne banke ulaz je običnim smrtnicima zabranjen. Oni vode brigu da novca ne nedostaje. U ovom trenutku u opticaju je gotovo 20 milijardi kuna, a kunske se novčanice tiskaju u Austriji i Njemačkoj.

Troje studenata u starom kauču pronašlo 41.000 dolara

'U opticaju mora biti primjerena kakvoća novčanica. Ne može se dogoditi da vi preko bankomata dižete gotovinu, a da bankomat isplati krivotvotinu', rekao je Boris Raguž, direktor trezora HNB-a.

Sav novac zato prije izlaska na tržište stiže u gotovinski centar, koji je dio FINE. Oni ga zatim obrađuju strojevima, ali i ručno, prebrojavaju i tek tada šalju bankama. Gotovina u svim valutama čuva se u trezoru u koji nije lako ući, a oštećene količine povlače se zbog nekoliko razloga.

'Uslijed silnog rukovanja ostaje prljavština, a i drugi kriterij je čvrstoća papira', rekao je Raguž.

Kuna će, kao nacionalna valuta, za svoj 20. rođendan dobiti i prigodnu novčanicu, ali i poseban medaljon.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook