U 30 godina ovo će Hrvatskoj biti treća promjena valute. Imali smo hrvatski dinar, pa kunu i od iduće godine - euro. Direktor Sektora za gotov novac HNB-a objasnio je što će se sve događati u narednom razdoblju i možemo li ostati bez novca ako kune ne zamjenimo na vrijeme.

Galerija Euri i kune Tihomir Mavriček, direktor Sektora za gotov novac HNB-a, u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Tihomir Mavriček, direktor Sektora za gotov novac HNB-a, u studiju Dnevnika Nove TV - 1 +0 Tihomir Mavriček, direktor Sektora za gotov novac HNB-a, u studiju Dnevnika Nove TV - 3

O svim promjenama kod uvođenja eura kao službene valute Republike Hrvatske u Dnevniku Nove TV govorio je Tihomir Mavriček, direktor Sektora za gotov novac HNB-a.

Vezani članci Ilustracija Moody's bi mogao nagraditi Hrvatsku zbog uvođenja eura: Na reviziji ocjena kreditnog rejtinga Nacionalno vijeće za uvođenje eura u RH Nacionalno vijeće za uvođenje eura: ''Hrvatska je čvrsto na putu u eurozonu i zato će nam u ovoj krizi biti lakše''

Masovna izrada eura počine nakon što Hrvatska primi odluku Vijeća Europske unije o uvođenju eura. "Ako sve nastavimo raditi svojim tempom i Vijeće odluči da smo spremni, takva odluka bi se mogla donijeti u srpnju. Koliko mi imamo informacije - sve ide po planu", rekao je Mavriček.

Dio novčanica posudit će Hrvatska od jedne države članice Europske unije, ali više detalja o toj akciji se zbog sigurnosnih razloga ne smije puštati u javnost. Banke će se uskoro početi "puniti eurima" - u rujnu novčanicama, a kovanicama u listopadu ove godine.

Euri i kune Tihomir Mavriček, direktor Sektora za gotov novac HNB-a, u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Hrvatska izrađuje kovanice, a papirnati novac je zajednički za sve zemlje EU-a. "On se posuđuje od Eurosustava. Za eurokovanice postoji nacionalna strana i nju ćemo izrađivati u Hrvatskoj", rekao je.

Ukupno će Hrvatska za izradu kovanica i posudbu novčanica trebati oko 881 milijun kuna. "Ove godine ćemo za potrebe izrade kovanica trebati oko 346 milijuna kuna, dok ćemo sljedeće godine trebati oko 270 milijuna kuna i 2024. godine kada vraćamo novčanice koje ćemo posuditi - 265 milijuna kuna", objasnio je Mavriček.

Euri i kune Tihomir Mavriček, direktor Sektora za gotov novac HNB-a, u studiju Dnevnika Nove TV - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Postupak predopskrbe počinje u rujnu ove godine. "Banke se mogu početi predopskrbljivati gotovim novcem eura. Nakon toga slijedi ugovaranje s poslovnim subjektima gdje će banke njih posredno predopskrbiti gotovim novcem eura. Do kraja godine bi trebale sve zainteresirane strane imati dovoljne količine eura kako bi osigurale početak svog normalnog poslovanja od 1. siječnja 2023. godine. A nakon toga slijedi redovita opskrba", naveo je. Svi su uključeni u taj proces, dodao je.

Nacionalno vijeće za uvođenje eura u RH Nacionalno vijeće za uvođenje eura: ''Hrvatska je čvrsto na putu u eurozonu i zato će nam u ovoj krizi biti lakše''

Kuna VIDEO/FOTO Pogledajte kako će izgledati sve hrvatske kovanice eura

Nakon 1. siječnja počinje "curiti" rok od 14 dana za plaćanje i kunama i eurima. "Kune ćemo početi povlačiti i prije toga. Aktivno ćemo pozivati građane putem kampanje, a procjenjuju da će im biti višak, da počnu donositi u banke i pohranjivati na račune. Tu prvenstveno mislimo na kovanice kojih imamo strahovito puno i da na taj način olakšamo prijelaz na euro. Tijekom dualnog optjecaja moći ćemo potrošiti viškove kuna, a nakon toga slijedi tijekom cijele godine besplatna zamjena kuna za euro u bankama, FINA-i i pošti", objasnio je.

Nakon toga novčanice će se moći trajno zamjenjivati u Hrvatskoj narodnoj banci, a kovanice još naknadno dvije godine - kovanice će se moći zamijeniti za eure ukupno tri godine.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju