Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O kritici Pravobraniteljice

Jeftiniji doček za žene: 'To je u redu, da barem i ćelavi plaćaju manje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novogodišnji doček u nekim će klubovima žene platiti 100 kuna manje nego muškarci.

Pa iako žene imaju u prosjeku 1.000 kuna manju plaću nego muškarci, i ovakva sniženja dobro im dođu - pravobraniteljica je na nogama! Kaže, Hrvatice su ovime ponižene i diskriminirane.

Pročitajte i ovo Gužva u Frankopanskoj ulici - 4 Zanimljivi podaci Kako su glasale žene, za koga nisu glasali muškarci, kome su povjerenje dali mladi? Ilustracija Slučaj iz Kenije Higijenski uložak razotkrio horor kojem su izložene radnice: ''Odmah se sve skidajte!''

Doček nove godine: 200 kuna za muškarce, 100 kuna za žene. 'Pa super, još bolje, mi žene uvijek bolje prođemo', rekla je Marijana koja je dodala da se zbog toga ne bi osjećala nimalo uvrijeđeno. E pa trebale bi, kaže Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. 'Pravobraniteljica je našla potrebnim ovim putem upozoriti organizatore takvih proslava kako ovakav način određivanja cijene konkretne usluge predstavlja izravnu diskriminaciju temeljem spola', stoji u priopćenju pravobraniteljice Višnje Ljubičić.

>> Hotel optužen za rasizam zbog... plavuša!

No, neki su drugačijeg mišljenja. 'Mislim da ovakvo sniženje cijena dočeka za žene ne može ostavoti trajne posljedice. To je u redu, ja bih volio da ćelavi plaćaju 100 kuna manje, ja se ne bih uopće uvrijedio, ne bi me uopće uznemirilo', rekao je psihoterapeut Milan Košuta.

'Diskriminacija su i jednake površine zahoda za žene i muškarce'

'Mi manje pojedemo manje popijemo i to je super to je fer', smatra Marina. To kažu i organizatori takvih priredbi. Pravobraniteljica opet negoduje. Pravobraniteljica odbacuje argumente kojima se ovakva diskriminatorna praksa nižih cijena usluge za žene učestalo pokušava opravdati navodnom činjenicom da žene na takvim događajima konzumiraju manje hrane i pića.

'Recimo, tipičan primjer diskriminacije je kad arhitekti projektiraju zahode pa jednaku površinu prirede za žene i za muškarce, a svi znamo da je u lisinskom 90 posto žena i da ženama s obzirom na fiziologiju treba puno puno više i prostora i vremena i onda imate ogromne redove ispred ženskog zahoda', rekao je Košuta. Tako u hrvatskom društvu novu pravobraniteljicu čeka još gomila nerješenih problema.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene