Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skuplji od kokaina

Izaziva jaku ovisnost, od njega ispadaju zubi, a to nije i najgore: "Ako osoba to uzima 4, 5 dana zaredom..."

Aktualno Galerija Oduzeta velika količina metafetamina - 6 Oduzeta velika količina metafetamina - 6 Foto: DNEVNIK.hr Oduzeta velika količina metafetamina - 5 Oduzeta velika količina metafetamina - 5 Foto: DNEVNIK.hr Oduzeta velika količina metafetamina - 4 Oduzeta velika količina metafetamina - 4 Foto: DNEVNIK.hr Oduzeta velika količina metafetamina - 3 Oduzeta velika količina metafetamina - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Oduzeta velika količina metafetamina - 2 Galerija 1/6 >>
Splitska policija zaplijenila je dosad jednu od najvećih količina metamfetamina. Riječ je o drogi koja vrlo brzo razvija jaku ovisnost, a nakon početne euforije vodi do halucinacija. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Dina Ćevid.

Kilogram i pol metamfetamina, kokain, marihuanu, punila za povećanje mase droge prilikom prodaje, vagu i pištolj, sve to pronašla je splitska policija u unajmljenom stanu 57-godišnjaka. Jedna je to od najvećih zapljena kristalnog metha kod nas.

"To je, koliko je meni poznato, najveća zapljena, to nije velika količina, ako svjedočimo rekordnim zapljenama kokaina koje su u stotinama kilograma. U Hrvatskoj postoji samo jedna žarišna lokacija, Makarska rivijera pa do Metkovića, cijena je vrlo visoka, recimo dvaput je skuplji od kokaina, koji se puno češće upotrebljava", rekao je psihijatar Ivan Ćelić iz Klinike za psihijatriju Vrapče.

Sintetski je to stimulans koji izaziva jaku ovisnost. Konzumira se najčešće pušenjem, zbog čega dolazi do oštećenja cakline i ispadanja zubi. Najopasniji je unos injekcijom jer je povećan rizik od predoziranja.

"To je psihostimulativna droga koja u početku djeluje euforično. Međutim, ako osoba uzima ovu drogu četiri-pet dana zaredom, tada nema potrebu za pijenjem tekućine, unosom hrane i tako velika koncentracija može dovesti do psihomotornog nemira i u ekstremnim slučajevima psihotična slika praćena halucinacijama i paranoidnim idejama", rekao je Ćelić.

Izuzev Češke i Slovačke, upotreba kristalnog metha nije toliko raširena u Europi kao u Americi, ali u Hrvatskoj raste konzumacija kokaina.

"U protekle tri godine porast broja bolničkih zahtjeva u Klinici za psihijatriju Vrapče radi problematične uporabe stimulansa porastao je za 25 posto", rekao je psihijatar Ivan Ćelić.

Pročitajte i ovo Crobarometar 26.08.2023. - 4 Crobarometar za kolovoz Što je građanima najmanja, a što najveća briga? Svaki drugi ispitanik političarima dao jedinicu

Problem je i što se već poznate droge miješaju s veterinarskim anesteticima - fentanilom ili ksilazinom, što je novi fenomen - tranq dope droga. Situacija na našem tržištu na tom području zasad je stabilna, ali sve ću češće i veće policijske zapljene.

"Učinkovita djelatnost je 20 do 30 posto, što carine, što policije, a mi smo tu negdje. To govori da naša policija posljednje dvije do tri godine ima vrlo jaku otkrivačku djelatnost, a to se vidi uostalom i po svim zapljenama droga", rekao je kriminalist Dubravko Klarić.

Hrvatska je donijela novu strategiju za suzbijanje ovisnosti, kojoj je cilj prevencija, a ne liječenje.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene